Door een samenhangend pakket van risico- en creditmanagement wil arvato infoscore ook in Nederland, België en Luxemburg marktleider worden. Managing director Peter Meefout: “Wij hebben een voorsprong dankzij onze ervaring in andere landen.”

Tot nu toe is arvato in Nederland vooral bekend door de dienstverlening op het gebied van customer services, marketing & data services en supply chain management. In Duitsland is arvato infoscore marktleider als het gaat om kredietinformatie, B2C incasso en het kopen van debiteurenportefeuilles. Peter Meefout is met zijn 35-jarige staat van dienst in het creditmanagement – ‘zowel aan de crediteurenkant als aan de dienstverlenerskant’ – de aangewezen persoon om ook arvato infoscore Benelux groot te maken.

One-stop-shopping

’Kennis delen is macht. Dat is onze filosofie”, zegt de managing director. “We maken gebruik van bestaande en nieuwe oplossingen die binnen ons eigen bedrijf, maar ook binnen de organisaties van leveranciers en klanten, worden bedacht en uitgevoerd.” Het in Venlo gevestigde, zelfstandig opererende onderdeel van arvato biedt alle diensten op het gebied van creditmanagement: van de precasso -fase tot en met een eventuele gerechtelijke fase of de overname van vorderingen en het hele klantenservicetraject daartussen. Meefout: “Je kunt spreken van one-stop-shopping in het creditmanagement.”

E-commerce

Die geïntegreerde aanpak is volgens Meefout ‘de toekomst van het creditmanagement’. “Je ziet met name in de B2C-omgeving, waar wij ons vooral op richten, dat de conventionele manier van het kopen-in-de-stad verschuift naar het bestellen via internet. De betreffende ondernemers doen het liefst alleen waar ze goed in zijn, dat is verkopen via internet. Maar alles wat daarna komt vanaf de bestelling door de klant: de creditcheck, het leveren van de goederen, het factureren het herinneren, zowel schriftelijk als telefonisch of via e-mail en SMS, het aanmanen en het incasseren, Al deze taken outsourcet men bij voorkeur aan specialisten die hebben bewezen daar goed in zijn.”

‘Ken en vind uw klant’

In het analyseren van klantendata en het traceren van ‘verdwenen’ debiteuren, mag arvato infoscore zich in Duitsland marktleider noemen. ‘Ken uw klant en vindt uw klant’ noemt Meefout dit onderdeel van het pakket. “Vooral jongeren veranderen vandaag de dag regelmatig van adres en verzuimen daarbij nogal eens hun nieuwe adres aan leveranciers door te geven. Wij beschikken over een unieke methode om databases te combineren en zodoende onze klanten te helpen bij het opsporen en aanmanen van zgn. spoorloze debiteuren. Daardoor is een snel en effectief een minnelijk incassoproces uit naam van de opdrachtgever mogelijk.”

Overname vorderingen

Zodra de minnelijke fase (precasso) is afgesloten, neemt arvato infoscore het externe incassoproces voor haar rekening of koopt zij de vorderingen van haar opdrachtgevers. Meefout: “Bij de telecom- en energiebedrijven, zorgverzekeraars en de e-commerce waar we voor werken, gaat het om grote aantallen vorderingen van een relatief laag bedrag per vordering. Daar kun je als bedrijf niet te al veel tijd aan besteden, anders worden de incassokosten hoger dan de opbrengst. Dus is afweging: gaan we klanten dagvaarden – wat grote kosten met zich brengt – of laten we een x-aantal vorderingen opkopen door arvato infoscore. In mijn vorige functies heb ik jarenlang op grote schaal zowel vorderingen gekocht als verkocht. Dat heeft me geleerd dat het laten overnemen een enorme kostenbesparing kan opleveren voor de verkoper.”

Voorsprong

Op de vraag of er nog wel plaats is op de Nederlandse markt voor weer een creditmanagement bedrijf, antwoordt Meefout: “Er zijn andere bedrijven die denken dat ze een dergelijk geïntegreerd pakket van risico- en creditmanagement kunnen bieden. Maar je ziet dat ze nog erg moeten zoeken naar de juiste wegen. arvato infoscore Benelux heeft wat dat betreft een voorsprong, dankzij onze ervaring en kennis opgedaan in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Hongarije.”

Dus ook hier marktleider? ”Zeker als het om de e-commerce markt gaat, denk ik dat wij in Nederland marktleider kunnen worden in het aanbieden van die volledig geïntegreerde order-to-cash-oplossing.”

arvato infoscore is Silver partner van de 8e Credit Expo op woensdag 14 november 2012 in het Nieuwegein Business Center. U vindt arvato infoscore op standnummer NB.19

Bron: www.creditexpo.nl