Institutionele beleggers steken geld in export door Nederlandse bedrijven.

De exportkredietgarantie, een tijdelijke maatregel waarmee Atradius Dutch State Business – de exportkredietverzekeraar namens de Nederlandse overheid – beleggers in exportkredieten wist aan te trekken, is eerder deze maand flink uitgebreid. Hiertoe heeft het kabinet besloten. Nederlandse exporteurs kunnen hiermee nu permanent beschikken over een extra financieringsbron.

De maatregel werd in 2012 tijdelijk ingevoerd om institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars te bewegen geld te verschaffen aan banken. Deze kunnen dat op hun beurt doorlenen aan bedrijven die het geld nodig hebben om hun export te financieren. Al voor meer dan een miljard euro aan exportkrediet is op deze manier ontsloten. Gezien het succes van de exportkredietgarantie namens de overheid is deze faciliteit nu opgenomen in het vaste productenpakket van Atradius Dutch State Business.

Vanwege de behoefte van het bedrijfsleven aan deze extra financiering is de garantie nu ook uitgebreid. Tot nu toe konden institutionele beleggers met de garantie alleen de exportleningen van banken overnemen. Sinds kort zijn ook eigen leningen van institutionele beleggers aan de bank gegarandeerd. Daarnaast is er een garantie ontwikkeld speciaal voor Duitse pandbriefbanken als die Nederlandse export gaan financieren. Deze pandbriefbanken hebben veel vermogen dat nu ook beschikbaar komt voor Nederlandse exporteurs.

Bert Bruning, algemeen directeur van Atradius Dutch State Business: “Met de uitbreiding van de garantie is deze niet alleen geschikt voor grote transacties van bijvoorbeeld 50 of 100 miljoen euro, maar komt deze ook binnen bereik van kleinere bedrijven die bijvoorbeeld een exportorder voor machines van een paar miljoen willen financieren. Wij hebben de eerste aanvragen hiervoor al ontvangen. En we zijn aan het kijken naar een volgende uitbreiding die nog verder de deur opent naar het mkb.”

Bron: www.atradius.nl