Overeenkomst met Braziliaanse oliemaatschappij biedt extra kansen voor Nederlandse exporteurs.

In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hebben Atradius Dutch State Business – kredietverzekeraar namens de Nederlandse overheid – en het Braziliaanse Petrobras – een van ‘s werelds grootste oliemaatschappijen – in Rio de Janeiro een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Atradius Dutch State Business verklaart zich hiermee bereid Petrobas met één miljard dollar aan financiering te steunen door middel van kredietverzekering.

Atradius Dutch State Business verzekert namens de Staat kredieten die Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen en diensten aanbieden aan afnemers in het buitenland. Het aanbieden van financiering versterkt de concurrentiepositie van Nederlandse exportbedrijven. Als olie- en gasmaatschappij koopt Petrobras wereldwijd hoogwaardige producten en diensten in. De mogelijkheid van financiering tegen gunstige voorwaarden kan doorslaggevend zijn voor de keuze bij welk bedrijf Petrobas deze goederen inkoopt. Deze financiering is noodzakelijk, omdat het doorgaans een aantal jaar duurt voordat de aanschaf van kapitaalgoederen zich terugverdient.

Ruggensteun voor Nederlandse bedrijven

”Dit akkoord is voor Petrobras een enorme stimulans om in Nederland producten en diensten in te kopen. Met deze financiële dekking zijn zij in staat hun investeringsprogramma te financieren en voor Nederlandse bedrijven is dit een belangrijke steun in de rug om de zakelijke kansen die Brazilië biedt te verzilveren”, benadrukt Johan Schrijver, algemeen directeur van Atradius Dutch State Business.

De ondertekening in Rio de Janeiro is bijgewoond door het kroonprinselijk paar, minister Ploumen en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven en de Nederlandse overheid.

 

Bron: www.creditexpo.nl