Voorzitter Hans Biesheuvel van MKB-Nederland betreurt het dat de helft van de Nederlandse banken de voorwaarden voor kredietverstrekking aan het midden- en kleinbedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar verder heeft aangescherpt.

Daardoor is het voor de mkb-ondernemers nog moeilijker geworden om een nieuwe lening te krijgen. “Het gebrek aan krediet mag geen groeibreker van de economie worden”, aldus Biesheuvel.

Volgens DNB zijn “de toegenomen risicoperceptie en de kosten verband houdend met de vermogenspositie van de banken” de belangrijkste verklaring van de aanscherping van de leenvoorwaarden. Ook de vraag naar kredieten onder mkb’ers is in de eerste 3 maanden van het jaar afgenomen, aldus DNB. “Veel mkb’ers gaan er op voorhand al van uit dat ze geen kans hebben om een krediet te krijgen bij de bank”, zegt Biesheuvel. “Ik vrees dat velen de moed hebben opgegeven.”

Geen maatwerk

Overal waar de MKB-Nederlandvoorzitter komt, hoort hij van ondernemers hoe moeilijk – zo niet onmogelijk – het tegenwoordig is om een banklening te krijgen. “Banken zijn risicomijdend geworden en leveren geen maatwerk meer. Met name kredieten tot 2 ton worden nauwelijks meer verstrekt, omdat de kosten daarvan relatief te hoog zouden zijn. Maar dan praat je wel over ruim 80 procent van alle kredietaanvragen in het mkb, dus daar zit een groot knelpunt.”

Volgens Biesheuvel moet er op korte termijn gekeken worden of alle kapitaaleisen die aan banken worden gesteld, wel reëel zijn. Ook ziet hij heil in de pensioenfondsen; momenteel wordt onderzocht of de pensioenfondsen hun reserves kunnen aanwenden voor het verstrekken van krediet aan het mkb.

Bron: MKB Nederland