Uit eerder onderzoek van Deloitte en ING blijkt dat ongeveer een kwart van de huishoudens in Nederland financieel ongezond is en een kwart financieel kwetsbaar. “Dat onderzoek vond nog plaats voor de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen. Er valt dus nog veel te verbeteren,” zei Ruud van Dusschoten, CEO van ING Nederland, tijdens een bijeenkomst getiteld “Pact II Schuldenzorgvrij Nederland”. De bijeenkomst werd bijgewoond door tal van vertegenwoordigers van de overheid (onder wie minister Schouten voor o.a. Armoedebeleid), SchuldenlabNL en het bedrijfsleven.

Alle banken voelen een grote verantwoordelijkheid voor de financiële gezondheid van huishoudens in Nederland verklaarde, zo zei voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). “Als bankensector hebben wij in 2019 mede aan de wieg gestaan van de Nederlandse Schuldhulproute. Het is fantastisch om te zien dat inmiddels tientallen landelijke organisaties zijn aangesloten. En nog belangrijker, dat de Nederlandse Schuldhulproute echt aantoonbaar impact maakt op het leven van onze klanten en de samenleving.” Inmiddels hebben 170.000 consumenten via hun bank de weg gevonden naar de website van Geldfit en hulp bij hun schuldproblemen – dat is één op de zes van alle ruim een miljoen bezoekers tot nu toe.

De volgende stap is schulden duurzaam voorkomen door ervoor te zorgen dat mensen financieel gezonder zijn en bijvoorbeeld meer mensen een spaarbuffer ontwikkelen, of voldoende voorzieningen treffen voor hun pensioen. “Daarom hebben wij ons allemaal achter de ambitie geschaard om een grotere bijdrage te leveren aan de financiële gezondheid van deze huishoudens en daarmee aan een inclusieve samenleving,” aldus Medy van der Laan.

De NVB wil vanuit de sector met andere partijen onderzoeken of wij in Nederland kunnen komen tot één definitie, één meetmethode en nationale doelen op het onderwerp financiële gezondheid. Van der Laan: “Samenwerking met andere private en publieke partijen is voor ons noodzakelijk omdat wij tot één gezamenlijk plan willen komen voor Nederland, zodat iedereen dezelfde ambities deelt om de financiële gezondheid van huishoudens te verbeteren. Wij zullen vanuit de NVB overleg voeren met andere marktpartijen en overheid om tot een samenwerkingsverband te komen waarbij er gecoördineerd wordt gewerkt aan een plan”.

Bron: NVB