Medewerkers van 16 banken geven dit jaar ruim 4000 gastlessen op 2150 basisscholen tijdens de Week van het geld. Het doel van het gastlesprogramma ‘Bank voor de Klas’ is om kinderen in het basisonderwijs vroeg ‘geldwijs’ te maken.

Centraal in de gastles staat de Cash Quiz, een klassikaal teamspel dat past bij de leeftijd en belevingswereld van kinderen en is afgestemd op de leerdoelen van het Nibud. Ook dit jaar speelt presentatrice Dolores Leeuwin, bekend van TV-programma Klokhuis, de hoofdrol in de educatieve films die onderdeel uitmaken van de Cash Quiz. Zij verzorgt tijdens de week ook twee talkshows met kinderen en bankdirecteuren op basisscholen in Rhoon en Ede. Meer informatie vindt u op www.bankvoordeklas.nl

Op maandag 27 maart wordt de Week van het geld officieel geopend in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken zal daar samen met 16 bestuurders van banken een financiële gastles geven. De les vormt de aftrap voor gastlessen aan meer dan 100.000 kinderen die bankmedewerkers tijdens de Week van het geld verzorgen op scholen in heel Nederland. Met de extra lespakketten die naar scholen worden gestuurd en de mini Cash Quiz die wordt uitgedeeld aan leerlingen worden nog eens 30.000 leerlingen bereikt.

Financiële educatie

Leren omgaan met geld wordt steeds belangrijker en ouders kunnen daar best hulp bij gebruiken. De invloed van reclame op bestedingen, de ontwikkeling waarbij de overheid steeds meer financiële beslissingen overlaat aan burgers en het huidige digitale tijdperk waarin betalingen steeds meer via ‘plastic geld’ verlopen zorgen ervoor dat geldzaken ingewikkelder worden. Het is noodzakelijk om leerlingen daarop voor te bereiden. De bovenbouw van de basisschool is een goede periode om aan die kennis en vaardigheden te werken, want de kinderen krijgen op die leeftijd steeds meer financiële verantwoordelijkheid. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) hecht daarom groot belang aan financiële educatie, zodat kinderen verstandig leren omgaan met geld.

European Money Week

Inmiddels heeft de Week van het geld op initiatief van de NVB navolging gekregen in Europa. Tijdens de European Money Week die ook maandag van start gaat worden in meer dan 30 landen tal van activiteiten rondom financiële educatie georganiseerd. Vorig jaar werden daarmee 350.000 kinderen bereikt. Daarbij zullen medewerkers van veel Europese banken, van IJsland tot Litouwen, een financiële gastles verzorgen. Meer informatie over de verschillende activiteiten tijdens de European Money Week vindt u op www.europeanmoneyweek.eu

Week van het geld

De Week van het Geld wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. De week is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken waarin meer dan 40 organisaties samen werken om de consument wijzer in geldzaken te maken. Het doel van deze week is om basisschoolleerlingen te leren omgaan met geld. Veel activiteiten vinden plaats in de klas. Het gastlesprogramma ‘Bank voor de klas’ is een van de onderdelen van de Week van het geld.

Bron: Nederlandse Vereniging van Banken