Nederlandse bedrijven verliezen vertrouwen in de lokale economie.

Zij verwachten een aanhoudende druk op omzet en marge, verdere kostenreducties en een mogelijke krimp in banen. Dit in tegenstelling tot hun positievere kijk op de wereldeconomie.

Ruim 41% van de ondervraagde bedrijven zoekt dan ook groeimogelijkheden door overnames op internationale bestemmingen. Dit blijkt uit de Ernst & Young Capital Confidence Barometer (CCB), een wereldwijd onderzoek naar economische verwachtingen, tevens specifiek op het gebied van fusies en overnames, van circa 1500 senior executives van grotere ondernemingen in 50 landen.

Sinds de financiële crisis hebben Nederlandse ondernemingen leren omgaan met de toegenomen volatiliteit. Maatregelen die zijn genomen betreffen onder andere het afstoten van non-core bedrijfsonderdelen, verbetering van de werkkapitaal positie door het terugbrengen van voorraadniveaus, het verkorten van supply chains, en oprekken van betalingstermijnen, en tevens het reduceren van de kosten. Deze efficiencyslagen zullen zich de komende 12 maanden voortzetten, zo bevestigt de CCB. Circa tweederde (65%) van de ondervraagden geeft aan een verdere kostenverlagingen te willen doorvoeren en 33% van de ondervraagden is van plan medewerkers te ontslaan.

Bruno Jelgerhuis Swildens, partner van Transaction Advisory Services bij Ernst & Young: “Ondanks de verbeterde balansposities van Nederlandse ondernemingen gaan deze efficiency maatregelen gewoon door. De nadruk ligt op verlaging van rente en schulden.
De bedrijven hebben hoofdzakelijk de aandacht voor organische groei. Bedrijven die nog wel willen groeien door overnames, richten zich op locaties en markten die zich kenmerken door hoge groeivooruitzichten.”

M&A deals nemen toe, maar wel internationaal

Het aantal Nederlandse bedrijven dat het komende jaar op overnamepad gaat, is bijna verdubbeld naar 41% ten opzichte van 23% in oktober 2011. Het aantal ondernemingen dat bedrijfsonderdelen wil afstoten, is op eenzelfde niveau gebleven (27%). Volgens de uitkomsten van de CCB zullen Nederlandse bedrijven hun overnamekandidaten vooral zoeken in China, India, de VS, UK en Spanje.

De sectoren waar relatief veel transacties verwacht worden, zijn: financiële dienstverlening, biowetenschappen, olie en gas, technologie en consumentenproducten. Circa de helft (47%) van de ondervraagden geeft aan een overname te willen financieren met cash.

Bruno Jelgerhuis Swildens: “Ondervraagden kijken vooral naar de mogelijkheden op internationale groeimarkten, hetgeen leidt tot complexere overnametrajecten. Deals duren daardoor gemiddeld langer, de premies zijn hoger, maar het risico op verlies van dealwaarde of de kans op mislukking is groter.”

Een te hoge koopprijs wordt door 30% van de respondenten, zowel op wereldniveau als in Nederland, genoemd als oorzaak van het mislukken van een overname. Op de tweede plaats staat een slechte uitvoering van integratie met als gevolg dat operationele (38%) en omzet-synergie (31%) niet worden gerealiseerd. In praktijk blijkt dat het integratie momentum van groot belang is voor het realiseren van synergie en dealwaarde. Dit aspect dient derhalve gedurende het gehele transactieproces nauwlettend te worden bewaakt.

 

Bron: www.ey.com