In de provincies Zeeland en Utrecht zitten relatief de meeste financieel gezonde bedrijven.

Dit zijn bedrijven die goed presteren en waarbij de kans op een faillissement zeer klein is. Bedrijven in de provincie Flevoland zijn gemiddeld het minst stabiel. Dit blijkt uit de D&B Ratingcijfers van Dun & Bradstreet.

De D&B Rating is een voorspellende indicator voor faillissements- en bedrijfsrisico’s. Een groot aantal afzonderlijke gegevens wordt hiervoor omgezet in een heldere beoordeling van het prestatievermogen van een onderneming. De rating varieert van 1 (minimaal risico) tot 4 (aanzienlijk risico). In Zeeland en Utrecht heeft 8 procent van de bedrijven een rating 1. Friesland staat op een derde plaats met 7 procent. In Utrecht heeft 72 procent van de bedrijven ook nog eens een rating 2 (laag risico), tegenover 66 procent in Zeeland.

Jan Willem de Vries, algemeen directeur van Dun & Bradstreet: ‘Deze provincies kunnen er trots op zijn dat veel bedrijven een goede kredietwaardigheid hebben en een minimaal risico op faillissement. Voor andere partijen is het aantrekkelijk om daarmee zaken te doen en dit is weer gunstig voor het economisch klimaat in een stad.’

Steden provincie Utrecht in top

Dun & Bradstreet onderzocht ook welke van de 100 steden met de meeste bedrijven, het meest financieel gezond zijn. Wederom doet de provincie Utrecht het goed: in Woerden en Soest heeft 9 procent van de bedrijven een rating 1, in Baarn 8 procent. Lelystad en Almere zijn de hekkensluiters, in deze steden heeft slechts 1 procent de hoogste rating. Ook bij de 10 grootste Nederlandse steden voert Utrecht de lijst aan met 6%. ‘Het is natuurlijk vervelend dat deze steden weinig bedrijven hebben met een hoge rating. Maar Flevoland is een relatief jonge provincie met veel jonge bedrijven. En bedrijven die recent gestart zijn, hebben nu eenmaal gemiddeld een hoger risico.’ aldus De Vries.

Percentage bedrijven met een rating 1

Provincies
1. Utrecht (8 procent)
2. Zeeland (8 procent)
3. Friesland (7 procent)
4. Noord-Holland (6 procent)
5. Zuid-Holland (5 procent)
6. Noord-Brabant (5 procent)
7. Limburg (4 procent)
8. Gelderland (4 procent)
9. Groningen (3 procent)
10. Overijssel (3 procent)
11. Drenthe (3 procent)
12. Flevoland (1 procent)

10 grootste steden
1. Utrecht (6 procent)
2. Amsterdam (5 procent)
3. Haarlem (5 procent)
4. Rotterdam (4 procent)
5. Breda (4 procent)
6. Tilburg (4 procent)
7. Eindhoven (3 procent)
8. Den Haag (3 procent)
9. Groningen (4 procent)
10. Almere (1 procent)

 

Bron: D&B