Als winnaar uit het betaalgedrag onderzoek van Graydon over 2012 komen de bedrijven in de gemeente Noordgouwe (Zeeland) naar voren. Deze bedrijven betalen hun rekeningen binnen een maand.

De grote verliezers zijn de bedrijven op de Maasvlakte in Rotterdam, met een gemiddelde betalingstermijn van bijna twee maanden. Het verschil bedraagt 30 dagen.  Opvallend slecht betalen bedrijven op en rondom Schiphol. Tot de slechtst presterende van de klas behoren verder de bedrijven op en rondom de luchthaven Schiphol met een gemiddelde betalingstermijn van bijna twee maanden, een betalingstermijn die nauwelijks verschilt van die van de verliezer van het onderzoek, de Maasvlakte in Rotterdam. Een vergelijkbare betalingstermijn geldt voor bedrijven in de Botlek en Europoort.

Veilig en snel zaken doen met bedrijven in kleine gemeenten

Het is veiliger zaken doen met bedrijven in de gemeente Lettele (Overijssel) en Spierdijk (Noord-Holland), waar bedrijven net als in Noordgouwe een betalingstermijn van rond een maand hanteren. Algemeen valt op dat bedrijven in kleine gemeenten goed betalen. Ook betalen bedrijven in Zeeuwse gemeenten gemiddeld genomen erg goed.

Bedrijven in grote steden betalen best aardig

De bedrijven in de tien grootste gemeentes van Nederland betalen best aardig, met een gemiddelde betalingstermijn van 45 dagen, zo’n anderhalve maand. Hierbij zijn bedrijven in de gemeente Rotterdam de slechtste betalers, en betalen de Nijmegers het best. Het verschil tussen beide steden bedraagt 3 dagen.

Trend van betaalgedrag in 2012: licht verbeterd

Een positieve trend is dat rekeningen in 2012 in heel Nederland gemiddeld net iets sneller worden betaald dan in 2011.

Belang van tijdig betalen

Bij veel bedrijven is het niet nakomen van betaalverplichtingen structureel van aard. Graydon wijst op het belang van goede verhoudingen tussen bedrijven en het aandeel van duidelijke financiële afspraken daarin. Bij langdurige nonchalance of nalatigheid worden relaties tussen bedrijven aangetast en ontstaat een sfeer waarin het steeds moeilijker zaken doen is. Woordvoerder Susanne Klawer van Graydon Nederland:

“Juist voor het vertrouwen tussen bedrijven onderling is het betaalgedrag in deze tijden essentieel. Zorg ervoor dat de rekeningen aan zakenrelaties op tijd worden voldaan en verkort de betalingstermijnen voor debiteuren. Het verkorten van de betalingstermijn levert een verbetering van de cashflow op. Dit zorgt ervoor dat er een constantere en frequentere stroom aan inkomende financiën ontstaat. Deze geldstroom leidt ertoe dat het bedrijf gemakkelijker de eigen rekeningen kan betalen en hierdoor minder snel in de problemen komt. Wij adviseren bedrijven ook om vooraf informatie over het betaalgedrag en financiële gezondheid van de zakenrelatie op te vragen. Hiermee zien bedrijven of het aangaan van een kredietrelatie wel verantwoord is.”

Bron: Graydon