De kans op wanbetaling is sinds het begin van de crisis niet eerder zo hoog geweest. De gemiddelde kredietwaardigheid van het Nederlandse bedrijfsleven daalde het eerste kwartaal van 2012 al van A naar BBB en blijft in het tweede kwartaal op hetzelfde niveau. Dit maakt het voor bedrijven belangrijker om kredietinformatie aan te vragen vóórdat ze op rekening gaan leveren, aldus Graydon

De Nederlandse economie kan in 2012 verder groeien wanneer bedrijven de kredietwaardigheid van bedrijven beter controleren. Dat stelt kredietinformatiebureau Graydon.  “Een deel van de verantwoordelijkheid ligt bij bedrijven zelf; zij moeten de financiële status van hun klanten en relaties tegen het licht houden nog voordat transacties worden gesloten, zodat zij de betaaltermijn en de kans op wanbetaling kennen”, verduidelijkt woordvoerder Saskia van den Boom. Omzet van bedrijven resulteert pas in winst wanneer een klant de afgenomen dienst of het product volledig heeft betaald. Als een klant zijn betalingsverplichting niet nakomt dan verdampt de omzet letterlijk. “En wanneer daarnaast overheidsinstanties en bedrijven hun rekeningen op tijd gaan betalen kan dit het bedrijfsleven miljarden opleveren. Dat geeft de Nederlandse economie een belangrijke positieve impuls.”

Uit de Graydon kredietmonitor blijkt dat de volgende sectoren in het tweede kwartaal van 2012 relatief gezien de meeste bedrijven met een grote kans op wanbetaling kennen: de voedings- en genotmiddelen (19% kent een hoog tot zeer hoog risico), chemie en farmacie (16% kent een hoog tot zeer hoog risico) en de elektrotechniek (14% kent een hoog tot zeer hoog risico).

Branche Percentage bedrijven met een hoog tot zeer hoog risico op wanbetaling
Voedings- en genotmiddelen 18,7 %
Chemie en farmacie 15,8 %
Elektrotechniek 14,1 %
Hout en meubelen 13,3 %
Textiel 13,3 %
Financiële instellingen en verzekeringswezen 13,1 %
Grafische sector en papier 13,1 %
Transport 12,5 %
Metaal: 10,2 %
Zakelijke dienstverlening 9,4 %
Bouwnijverheid 9,2 %
Horeca en recreatie: 9,0 %
Land, tuin- en bosbouw, visserij: 7,1 %
IT & Telecommunicatie: 6,4 %
Overheid- en semi overheid 5,8 %

 

Over de Graydon Kredietmonitor
De kwartaalanalyse van Graydon is gebaseerd op de meest complete en actuele bedrijvendatabase van Nederland met ruim 2 miljoen actieve bedrijven. In de kredietmonitor wordt gekeken naar de ontwikkeling van het aantal actieve bedrijven, faillissementen, starters, betaalgedrag, kredietlimiet, financiële gezondheid en het deponeren van de jaarcijfers. Graydon heeft in Nederland van alle actieve bedrijven een creditrating vastgesteld die onderverdeeld is in risicoklassen van AAA tot D (default). De ratings van Graydon voldoen aan de internationale standaard voor ratingbureaus van ISO.

Bron: www.graydon.nl