Klanten die hun facturen niet betalen is uiteraard vervelend. Buitenlandse klanten die hun facturen niet betalen is nog vervelender. Als het om Belgische klanten gaat, bestaat er echter een snelle en efficiënte oplossing, namelijk de IOS-wetgeving. IOS staat voor Inning Onbetwiste Schulden. Dit is een juridische procedure die in 2016 werd ontwikkeld, die het mogelijk maakt om een onbetaalde en onbetwiste factuur juridisch te innen zonder dat je via een advocaat en de rechtbank een (kostbare) procedure moet opstarten. Dankzij de IOS-wetgeving kun je dus in België een inningsprocedure beginnen alsof je al bij de Belgische rechter bent geweest.

Om gebruik te kunnen maken van deze procedure moet een factuur aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • de klant moet een geldig Belgisch ondernemingsnummer hebben,
  • de factuur mag niet betwist zijn en
  • de factuur mag niet verjaard zijn ( het platform controleer dit automatisch)

De Belgische start-up Unpaid heeft een eenvoudig platform ontwikkeld, waarbij real-time wordt gecontroleerd of een factuur in aanmerking komt voor deze procedure.

Zodra een dossier is opgesteld, wordt er binnen 5 werkdagen een deurwaarder naar de klant gestuurd. Na het bezoek van de deurwaarder start er een periode van 38 dagen waarin de klant kan betalen, een afbetalingsplan aanvragen, de factuur kan betwisten of niets kan doen. Doet de klant niets, dan verkrijgt Unpaid na deze wachttijd automatisch een uitvoerbare titel, die dezelfde kracht heeft als een vonnis bij de rechtbank. Hiermee kan de deurwaarder teruggaan om, als er nog niet betaald is, beslag te leggen en in het meest extreme geval openbaar te verkopen om zo de betaling af te dwingen.

De IOS-procedure bestaat nu iets langer dan 5 jaar en heeft zijn nut in de Belgische markt meer dan bewezen. Eén van de grote voordelen is dat de kosten duidelijk gedefinieerd zijn en ten laste liggen van de klant. Er is aldus geen risico op een tijdrovende en geldverslindende procedure.

Heeft u een Belgische klant die niet betaalt en bent u op zoek naar een efficiënte en snelle oplossing, dan is Unpaid zeker het overwegen waard.  Een dossier indienen kan eenvoudig online (via de Unpaid website). Wilt u op regelmatige basis dossiers indienen, dan kan dat ook. Het platform heeft koppelingen met  verschillende online platformen, zoals bijvoorbeeld Yuki en Exact. Een specifieke koppeling naar je eigen bedrijf bouwen om zo zaken rechtstreeks in te dienen behoort ook tot de mogelijkheden.

Bron: Credit Expo / Unpaid