Belgische bedrijven behoren tot de minst stipte betalers van Europa, aldus Dun & Bradstreet. D&B vergeleek het betaalgedrag van Belgische bedrijven met dat van de zes Europese economische grootmachten (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) in de eerste jaarhelft van 2010.

Uit die ‘Europese betaalbarometer' blijkt dat Belgische bedrijven geen correcte betalers zijn: amper 33,5% van de facturen wordt stipt betaald. Dat is een groot verschil met Duitse (59,9%) en Nederlandse (51,5%) bedrijven. Ook Frankrijk doet het met 35% stipte betalingen beter dan België. Alleen het Verenigd Koninkrijk (24,8%) scoort slechter.

Positief is wel dat er een lichte verbetering is in het late betaalgedrag van Belgische bedrijven. Het gaat daarbij om facturen die later dan 30 dagen na de vervaldatum betaald worden. In de periode april-juni betaalden Belgische bedrijven 8,4% van hun facturen pas 30 dagen of later na de vervaldag.

In de eerste 3 maanden van dit jaar was dat nog 8,6%, en eind 2009 nog 8,5%.
Daarmee doen Belgische bedrijven het beter dan het Europese gemiddelde van 9,1%. Nederlandse bedrijven zijn hier de beste leerlingen: slechts 3,8% betalen hun facturen na 30 dagen of langer.

Bron: creditexpo.nl