Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen na aankomst in Nederland bij banken en andere betaaldienstverleners voortaan snel een betaalrekening openen. De Nederlandse aanbieders van betaalrekeningen staan klaar om grote aantallen vluchtelingen op te vangen. Met een betaalrekening kunnen zij onder meer leefgeld of loon ontvangen en dagelijkse boodschappen betalen. Bij iedere betaalrekening zit een IBAN, een betaalpas en de mogelijkheid om via internetbankieren of met een mobiele app bankzaken en betalingen te regelen. Overboekingen van en naar het buitenland zijn ook mogelijk.

Op de websites van de Betaalvereniging en van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) staan informatiepagina’s met praktische uitleg, adviezen en instructies. Daar staan ook links naar alle informatiepagina’s van individuele betaaldienstverleners (zoals banken) waar vluchtelingen een betaalrekening kunnen aanvragen, eventueel samen met een hulpverlener.

Medy van der Laan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: “Voor mensen die hier naartoe zijn gekomen uit angst voor geweld en met een minimum aan bezittingen is het belangrijk dat zij hier een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden. Daar hoort toegang tot het betalingsverkeer bij.” Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland: “Onze leden hebben alles op alles gezet om dit in korte tijd snel en adequaat te organiseren. Wij zijn blij dat we met elkaar deze bijdrage kunnen leveren.”

De Betaalvereniging, de NVB en hun leden hebben in overleg met toezichthouders, de overheid, gemeenten, hulporganisaties en sectororganisaties hun processen gestroomlijnd om de verwachte  grote aantallen vluchtelingen te kunnen helpen. Aanbieders van betaalrekeningen vragen altijd om een geldig Oekraïens biometrisch paspoort of identiteitsbewijs en veelal ook om een BSN. Gemeenten zorgen dat Oekraïense vluchtelingen bij aankomst in Nederland worden ingeschreven en een BSN krijgen.

Vluchtelingen die nog geen betaalrekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze nog geen geldig paspoort hebben, komen in aanmerking voor een tijdelijke prepaid betaalpas van de gemeente waar ze verblijven. De gemeente kan via zo’n prepaid betaalpas leefgeld ter beschikking stellen. Daarmee kan een pashouder in Nederland bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen afrekenen en andere betalingen verrichten.

Voor de opvang en bescherming van miljoenen Oekraïense vluchtelingen heeft de Europese Raad een speciaal uitvoeringsbesluit genomen. Bovendien hebben bancaire toezichthouders de regels en richtlijnen voor het verstrekken van betaalrekeningen aan vluchtelingen uit Oekraïne tijdelijk versoepeld. Zo kunnen de verwachte grote aantallen aanvragen sneller worden afgehandeld.

Bron: NVB