Banken, betaalinstellingen en elektronischgeldinstellingen hebben de Betaalvereniging Nederland opgericht om beter samen te kunnen werken aan de ontwikkeling van het betalingsverkeer in Nederland.

De Betaalvereniging organiseert en faciliteert voor haar leden onder meer de overgang naar Europese elektronische betaalmiddelen. Zij streeft naar een verdere vergroting van de maatschappelijke efficiëntie en de veiligheid van het betalingsverkeer.

De Betaalvereniging is er voor alle partijen die op de Nederlandse markt betalingsverkeer aanbieden, zoals banken, betaalinstellingen en elektronisch-geldinstellingen.
De Betaalvereniging zal actief en periodiek overleggen met vertegenwoordigers van consumenten en ondernemers om te horen wat hun aandachtspunten zijn. Zij onderscheidt zich van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die een brancheorganisatie is en van Currence, die eigenaar is van een aantal Nederlandse betaalproducten zoals iDEAL en Incasso.

Nationale samenwerking breder trekken biedt ieder voordeel

De betaalmarkt wordt steeds Europeser. Nederland schakelt over van nationale naar Europese betaalproducten en -diensten. Nationale samenwerking tussen de banken, betaalinstellingen en elektronischgeldinstellingen op het gebied van infrastructuur blijft nodig. Het Nederlandse betalingsverkeer moet immers maatschappelijk efficiënt, veilig en betrouwbaar blijven. De Betaalvereniging speelt hierbij een belangrijke rol. Piet Mallekoote directeur van de Betaalvereniging: “We beschikken in Nederland over een zeer efficiënt en kwalitatief hoogwaardig betalingsverkeer. Om dit in de Europese betaalmarkt verder te vergroten is een hoog kennisniveau nodig. Wij willen nu vooral deze kennis bundelen bij de Betaalvereniging. Daardoor kunnen wij onze leden beter van dienst zijn.”

De Nederlandse Vereniging van Banken is één van de initiatiefnemers. Directeur Wim Mijs: “De NVB verrichtte een aantal meer operationele taken in het betalingsverkeer, die eigenlijk minder goed passen bij het werk van een brancheorganisatie. Daarom zijn deze taken nu ondergebracht bij de Betaalvereniging.” Omdat betalingsverkeer in de maatschappij een steeds belangrijkere plaats inneemt, zal de Betaalvereniging ook vertegenwoordigers van eindgebruikers actief bij haar werk betrekken door hen regelmatig te informeren en te raadplegen. Bart Combee directeur van de Consumentenbond meent: “Wij zien het betalingsverkeer als nutsfunctie en daarom is het goed dat de Betaalvereniging luistert naar de wensen van de gebruikers.”

Door deze spilpositie is de Betaalvereniging, ook in Europa, dé gesprekspartner op het gebied van de Nederlandse betaalinfrastructuur. Henk Kok directeur van Detailhandel Nederland, ziet duidelijk de voordelen van de Betaalvereniging: “De complexiteit van de betaalketen neemt toe doordat steeds meer partijen betrokken zijn. Daarom zijn wij blij dat de Betaalvereniging meer regie gaat voeren over bijvoorbeeld de gehele betaalketen voor pinnen. Zo zal het betalingsverkeer nog efficiënter kunnen worden.”

Het Bestuur

Het bestuur van de Betaalvereniging bestaat uit negen leden, waarvan drie onafhankelijke, inclusief voorzitter Henk Brouwer (oud-directeur van De Nederlandsche Bank). De andere twee onafhankelijke leden zijn Henk van den Broek (oud-bestuurder Detailhandel Nederland) en Mijntje Lückerath-Rovers (Hoogleraar Corporate Governance Nyenrode).

De overige zes bestuursleden representeren de leden. Namens de banken nemen Bart Schlatmann (COO ING Nederland), Ineke Bussemaker (Directeur Betalen en Sparen van Rabobank), Frans van der Horst (Senior Managing Director ABN AMRO), Bart de Ruigh (COO SNS Bank) en Gert van Wakeren (lid Raad van Bestuur van de Friesland Bank) zitting in het bestuur. De resterende zetel zal door een betaalinstelling worden bekleed.
De Nederlandsche Bank en de Nederlandse Vereniging van Banken zijn als waarnemer bij de bestuursvergaderingen aanwezig. De directeur van Betaalvereniging Nederland is Piet Mallekoote, die tevens directeur van Currence is.

 

Bron: APS