Het betalingsverkeer is sterk in ontwikkeling. Dit komt door nieuwe technische mogelijkheden maar ook door wet- en regelgeving zoals de nieuwe betaaldienstenrichtlijn PSD2, de nieuwe privacyverordening AVG en de anti-witwaswet Wwft.

Met Instant Payments kunnen dankzij PSD2 nieuwe mobiele betaalmethoden worden ontwikkeld die wedijveren met gevestigde betaalmethoden zoals kaartbetalingen.

 

Om aan nieuwe wet- en regelgeving voor veiligheid en privacy te voldoen, zijn onder andere goede oplossingen voor online identificatie en authenticatie hard nodig.

 

Hier is een greep uit de vele onderwerpen in het betalingsverkeer waar Betaalvereniging Nederland zich in 2020 op zal richten:

 

  • Toegankelijkheid & bereikbaarheid: de snelle digitalisering van het betalingsverkeer kan voor sommigen bedreigend lijken maar blijkt ook veel veiligheid en gemak te kunnen bieden.
  • Projectcoördinatie bij het SCA Migration Project voor een soepele invoering van tweestapsverificatie bij online kaartbetalingen, met zo min mogelijk afbreuk van het gebruiksgemak.
  • Veiligheid: samenwerking zodat het betalingsverkeer veilig is en blijft. Daarnaast geven we voorlichting over phishing en veilig online bankieren.
  • Efficiency: nog makkelijker overstappen van bank, dankzij verdergaande digitalisering van de Overstapservice en extra informatie bij overboekingen naar de oude rekening. En uitleg over nieuwe manieren van betalen aan de toonbank, bijvoorbeeld met wearables en de mobiele telefoon.
  • Online identiteit: o.a. nodig voor zorgvuldige KYC (Know Your Customer), bijvoorbeeld met tweestapsverificatie via iDIN, de collectieve bancaire identificatie- en inlogdienst.
  • Beschikbaarheid & betrouwbaarheid: zowel voor gevestigde betaalmethoden (betaalkaarten, iDEAL) als van nieuwe infrastructuur voor bijvoorbeeld Instant Payments.

Bron: Betaalvereniging Nederland