Te midden van de aanhoudende onzekerheid blijkt dat de toegevoegde waarde van de CFO binnen de organisatie aanzienlijk is toegenomen. Met name ten aanzien van het beheer van cash, supply chain finance, verzekeringen en grondstoffen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Billtrust uitgevoerd door marktanalyse- en adviesbureau IDC onder 622 bedrijfsleiders wereldwijd. Mede met oog op de pogingen vanuit de Europese Unie om de btw-kloof te dichten, is het digitaliseren van financiële bedrijfsprocessen noodzakelijker dan ooit.

Maar liefst 9 op de 10 van de ondervraagde bedrijfsleiders geeft aan dat het gewicht van de CFO binnen hun organisatie flink is toegenomen onder invloed van de huidige economische onzekerheid. Niet gek, aangezien de ondervraagden aangeven dat de huidige inflatiedruk het order-to-cash proces van hun onderneming flink beïnvloedt. Daarbij geeft 6 op de 10 respondenten aan dat problemen bij het oplossen van facturatiefouten, veroorzaakt door handmatige gegevensinvoer, een aanzienlijke negatieve impact hebben op het bedrijfsresultaat. Bovendien wordt de wetgeving vanuit Europa steeds verder aangescherpt. In de EU wordt ongeveer 1 biljoen euro aan btw-inkomsten geïnd, maar uit het de meest recente meting door de Europese Commissie zijn de lidstaten 93 miljard euro aan btw-inkomsten misgelopen. In Nederland bedraagt deze btw-kloof zo’n 1,7 miljard euro.

Gat tussen weten en doen

Ook het voldoen aan Europese richtlijn behoort tot het takenpakket van de CFO, terwijl hun middelen vaak beperkt zijn. Hoewel vrijwel alle bedrijfsleiders (96%) beamen dat digitalisering van financiële processen de bedrijfsresultaten stimuleert, geeft slechts 50 procent van de respondenten aan in de afgelopen 24 maanden veranderingen te hebben doorgevoerd in hun betalingsbeheer, facturatie en orderafhandeling. “Terwijl we ons een weg banen door een voortdurend veranderend bedrijfsklimaat, wordt de rol van CFO’s steeds veelzijdiger en crucialer”, zegt Sunil Rajasekar, CEO van Billtrust. “Dit onderzoek benadrukt de groeiende verwachtingen ten aanzien van CFO’s, niet alleen om de financiën van het bedrijf te beheren, maar ook om bij te dragen aan belangrijke zakelijke besluitvorming, het bedrijf door onzekere krediet- en financiële markten te loodsen en toezicht te houden op kostenbeheersing in alle afdelingen.”

Digitalisering order-to-cash cruciaal voor toekomstbestendigheid

De onderzoeksresultaten benadrukken de noodzaak voor CFO’s om prioriteit te geven aan digitale transformatie van het order-to-cash (OTC) proces. Zo kunnen zij niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de cashflow optimaliseren en het voortbestaan van de organisatie op lange termijn waarborgen. Zo benadrukt 77 procent van de respondenten dat de digitale transformatie van het OTC-proces van cruciaal belang is voor hun voortbestaan. Daarentegen geeft slechts 15 procent van de bedrijfseigenaren aan gebruik te maken van een geïntegreerd OTC-proces met real-time gegevens. “In dit tijdperk is digitale transformatie, in het bijzonder binnen het order-to-cash proces, niet louter een keuze, maar noodzaak”, voegt Rajasekar toe. “Door in te zetten op technologie en automatisering kunnen CFO’s nieuwe mogelijkheden ontdekken om hun efficiëntie te verbeteren, het beheer van hun cashflow te optimaliseren en duurzame bedrijfsgroei te bevorderen.”

Kevin Permenter, Research Director, Financial Applications bij IDC vult aan: “Deze bevindingen tonen aan dat cashflow opnieuw een topprioriteit is geworden voor bedrijven. Dat zien we vooral in het middensegment van de markt, waar organisaties vaak worstelen om toegang te krijgen tot kapitaalmarkten en financiering. Het order-to-cash proces is daarom des te belangrijker om efficiënt cash management te waarborgen. Het goede nieuws is dat veel CFO’s en financieel verantwoordelijken de nodige stappen lijken te ondernemen om dat te realiseren.”

Meer informatie over het onderzoek is beschikbaar via “The Evolution of Order-to-Cash


Over Billtrust

Financieel verantwoordelijken maken gebruik van de diensten van Billtrust om kosten te beheersen, cashflow te versnellen en klanttevredenheid te verbeteren. Als marktleider op het gebied van B2B order-to-cash-software en digitale betalingen helpt Billtrust ’s werelds toonaangevende merken sneller betaald te krijgen, terwijl zij overstappen van dure papieren facturering naar efficiënte elektronische facturering en betalingen. Met meer dan 2.600 wereldwijde klanten en 920 miljard euro aan verwerkte facturen, levert Billtrust zakelijke waarde door diepgaande branche-expertise en een cultuur die sterk gericht is op zinvolle klantresultaten.

Over IDC

International Data Corporation (IDC) is de belangrijkste, wereldwijde leverancier van marktinformatie, adviesdiensten en evenementen binnen de informatietechnologie, telecommunicatie en consumententechnologie. Met meer dan 1300 analisten wereldwijd biedt IDC wereldwijde, regionale en lokale expertise op het gebied van technologie, IT-benchmarking en -sourcing, en kansen en trends in meer dan 110 landen. De analyses en inzichten van IDC  helpen IT-professionals, bedrijfsleiders en de investeringsgemeenschap om op feiten gebaseerde technologische beslissingen te nemen en hun belangrijkste zakelijke doelstellingen te bereiken. IDC werd in 1964 opgericht en is een volledige dochteronderneming van International Data Group (IDG), ’s werelds toonaangevende onderneming op het gebied van technische media, gegevens en marketingdiensten. Bezoek www.idc.com voor meer informatie over IDC. Volg IDC op X via @IDC en op LinkedIn. Abonneer u op IDC Blog voor nieuws en inzichten over de sector.


Bron: Billtrust