Met nog twee dagen te gaan voor Kerstmis was er in de week tot en met zondag 22 december aan de toonbank al evenveel omgezet met debit- en creditkaarten als in dezelfde week in 2018. Dit jaar valt Kerstmis één weekdag later dan vorig jaar en dat betekent een bonusdag aan de kassa.

Net geen 1000 transacties per seconde

In de week voor Kerstmis is er al bijna 15% vaker met betaalkaarten afgerekend dan in een gewone week. Dat verschil zal de laatste twee dagen voor Kerstmis verder toenemen. Zaterdag 21 december werden bijna 20 miljoen kaartbetalingen geteld, met een piek rond 16u15 van 975 transacties per seconde.

Kerstbomen en kamelen

Er is in de week voor Kerstmis vooral vaker afgerekend voor o.a. sieraden en boeken en in warenhuizen. De kerstmarkten hebben waarschijnlijk bijgedragen aan ruim 50% meer transacties dan normaal in de ambulante handel. De aankopen van dieren en planten stegen met ruim 42%. Dat kan vermoedelijk worden toegeschreven aan de verkoop van veel kerstbomen, kerststerren en amaryllissen (maar we sluiten niet uit dat er ook meer rendieren, kamelen, ezels, ossen en lammeren zijn verkocht ;-).

Online betalingen met iDEAL en creditkaarten

Online is er met iDEAL en creditkaarten van maandag 16 tot en met zondag 22 december ruwweg 20% vaker afgerekend dan in dezelfde periode vorig jaar én dan in een normale week in 2019, voor een totaalbedrag van ongeveer 1,65 miljard euro. De drukste dag op het internet in de dagen voor Kerstmis was vrijdag 20 december, met ruim 3,6 miljoen transacties met beide betaalmiddelen, 47% meer dan op een gewone vrijdag. Gemiddeld werden over die hele dag zo’n 70 transacties per seconde gemeten.

Bron: Betaalvereniging Nederland