De omzet in de bouw is in 2015 met ruim 5 procent gegroeid, het hoogste groeicijfer sinds 2008, met name gedreven door bedrijven in de woning- en kantorenmarkt.

Voornamelijk  bedrijven in de woning- en kantorenmarkt (de burgerlijke en utiliteitsbouw) deden het erg goed. Zij behaalden een omzetgroei van bijna 10 procent. De omzet in grond-, water- en wegenbouw (GWW) daalde in 2015 met 2,5 procent. Dit meldt CBS.

In 2014 steeg de bouwomzet ook al ruim 2 procent. Toch ligt het omzetniveau in 2015 nog bijna 14 procent onder het niveau van 2008, vooralsnog het jaar met de hoogste omzet voor de totale bouwsector. De omzet van de burgerlijke en utiliteitsbouw ligt, ondanks de omzetgroei in 2015, nog bijna een kwart onder het niveau van 2008.

De omzet van GWW ligt wel boven het niveau van 2008. De omzet in deze branche, die voornamelijk opdrachten van overheden ontvangt,  is veel minder gevoelig voor actuele conjunctuurbewegingen en laat een ander verloop zien dan de andere delen van de bouwsector

Bouw volgt opleving woningmarkt

De burgerlijke en utiliteitsbouw heeft een goed jaar achter de rug. De totale omzet steeg met bijna 10 procent. Vooral juni springt er uit. De omzet in de burgerlijke en utiliteitsbouw nam in deze maand met 34 procent toe ten opzichte van juni 2014. Juni was de laatste maand waarin particulieren gebruik konden maken van het verlaagde btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen. Per 1 juli werd het btw-tarief verhoogd van 6 naar 21 procent.

De verhoogde bouwomzet volgt op het aantrekken van de markt voor koopwoningen in 2014. Vanaf 2015 stijgt het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen.

Bron: CBS