Bijna alle Nederlanders (91%) vinden dat de uitkering van iemand die meerdere keren fraudeert tijdelijk stopgezet moet worden.

Ruim dertig procent (38%) vindt dit niet streng genoeg. Opmerkelijk is dat ook van de ondervraagde bijstandsgerechtigden de meerderheid (negentig procent) vindt dat de uitkering tijdelijk gestopt moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit het SZW-onderzoek blijkt dat meer dan negentig procent (93%) van de ondervraagden vindt dat als uitkeringsontvangers frauderen zij het ten onrechte verkregen voordeel moeten terugbetalen. Bijna dertig procent (28%) daarvan vindt het terugbetalen van het voordeel alleen niet voldoende.

Herhaalde fraude met uitkeringen komt regelmatig voor. Alleen UWV heeft jaarlijks al 2.500 keer te maken met personen die binnen twee jaar opnieuw frauderen. Dit schreven minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs nog aan de Tweede Kamer.

Op 27 juni behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel van de beide bewindspersonen dat onder andere regelt dat uitkeringsontvangers die (voor de eerste keer) frauderen vanaf 1 januari 2013 de ten onrechte verkregen uitkering terug moeten betalen en daarnaast hetzelfde bedrag aan boete opgelegd krijgen. Als zij opnieuw frauderen, krijgen zij een nog hogere boete.

Deze boetes worden vanaf 1 januari maximaal tien keer hoger dan nu het geval is. De boete wordt verrekend met de uitkering, waardoor zij tijdelijk minder of geen uitkering ontvangen. Het wetsvoorstel regelt verder dat boetes voor frauderende bedrijven omhoog gaan en de bedrijfsactiviteiten bij een derde overtreding kunnen worden stilgelegd.

 

Bron: Rijksoverheid.nl