Verhoging van het btw-tarief kan funest zijn voor kleine ondernemers.

Zij moeten de belasting vaak voorschieten en kunnen in betalingsproblemen komen wanneer dat bedrag oploopt. Daarvoor waarschuwt Straetus Incasso, een landelijke incasso-organisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Het probleem is eenvoudig te voorkomen door ondernemers de btw pas te laten afdragen wanneer zij het geld zelf al binnen hebben, aldus Straetus.

Ondernemers brengen de btw  (omzetbelasting) in rekening bij hun klanten. Zij moeten het geld op  hun beurt afdragen aan de Belastingdienst. “Die afdracht gebeurt periodiek en ook als de klant de rekening nog niet heeft betaald, moeten ondernemers de btw al aan de Belastingdienst afdragen”, aldus Straetus-directeur Emile Spruijt.

Nu is het tarief nog 19 procent, maar ophoging naar 20 of 21 procent is een van de maatregelen waarover de regering denkt om het begrotingstekort binnen de perken te houden. Het aantal ondernemers dat financieel in de knel komt, zal daardoor stijgen, waarschuwt Straetus. De betalingstermijnen in Nederland blijven oplopen. Onderzoek wijst uit dat het gemiddeld  42 dagen duurt voordat een ondernemer het geld binnen heeft.
Het gaat dus om grote bedragen aan btw die een ondernemer moet voorschieten.

“Ook voor de Belastingdienst kan het een besparing opleveren wanneer ondernemers btw pas hoeven af te dragen wanneer zij het geld zelf hebben ontvangen. Het maakt de administratie eenvoudiger”, aldus Spruijt.

Bron: creditexpo.nl