De wasmachine, de ijskast, de computer, de auto. Ze kunnen allemaal kapot gaan. Als dan ook nog het huis een verfbeurt nodig heeft en de rekeningen blijven binnenstromen, is het toverwoord: buffer. Is uw reservepot groot genoeg?

Geld achter de hand

Bijna alles in en rond het huis is een keer aan vervanging toe. Met de BufferBerekenaar van het Nibud kunnen consumenten uitrekenen hoeveel geld ze achter de hand moeten hebben voor grote, noodzakelijke en onverwachte uitgaven. In samenwerking met ING heeft het Nibud de BufferBerekenaar geactualiseerd. Nieuw is de persoonlijke adviesbuffer. “Consumenten kunnen hiermee meteen zien hoeveel geld er nodig is, zonder dat ze een lening hoeven af te sluiten of hun levensstijl moeten aanpassen”, zegt Gabriëlla Bettonville van het Nibud.

Bufferbedrag

Met de persoonlijke adviesbuffer is het reservebedrag onderverdeeld in 5 onderdelen: vervanging van de inventaris (zoals computer, koelkast, wasmachine), onderhoud aan huis en tuin, onverwachte rekeningen en onderhoud en vervanging van de auto. Bettonville: “Daarmee laten we nu zien waarvoor het bufferbedrag echt bedoeld is. Door het in deze vijf blokjes te vatten, kun je ook zelf inschatten hoeveel geld je voor bepaalde zaken apart wilt zetten.”

Achter de hand

Toch valt het niet mee om genoeg geld opzij te zetten. Ruim een derde van de mensen met spaargeld (36%) heeft minder dan 2.500 euro apart gezet, blijkt uit Nibud-onderzoek. Volgens de BufferBerekenaar zou een alleenstaande met een bijstandsinkomen en zonder auto 3.300 euro achter de hand moeten hebben.

Uitstelgedrag

Een deel van de Nederlanders houdt niet voldoende over om te kunnen sparen. “Maar de meeste mensen vinden het ook lastig om geld apart te zetten voor iets wat in de toekomst ooit nodig is”, zegt Bettonville. “Ze denken: als de tv of de cv-ketel kapotgaat, zie ik dan wel weer wat ik doe.” Uitstelgedrag is inderdaad een van de redenen waarom mensen het moeilijk vinden om een buffer op te bouwen, beaamt Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau. “Bijna iedereen stelt weleens iets uit. Zaken als meer rendement vinden voor het spaargeld (68%) en het op een rij zetten van inkomsten en uitgaven (60%) schuiven we soms op de lange baan.”

Deadline stellen

“Jezelf een deadline stellen kan helpen om met je financiën aan de slag te gaan”, zegt Van Garderen. Hij geeft daarnaast de tip om taken op te delen in stukjes. “Dat geldt ook voor een onderwerp als je pensioen. ‘Ik moet mijn pensioen uitzoeken’ is een lastig te behappen klus. Maar je kunt het ook ophakken in stukjes: ik ga eerst kijken hoe ik ervoor sta, dan bekijk ik wat ik straks nodig heb, en vervolgens bedenk ik hoeveel ik moet sparen.”

Automatisch sparen

Probeer het voor jezelf ook zo makkelijk mogelijk te maken, adviseert Bettonville van het Nibud. “De koopkracht gaat voor velen omhoog. Je kunt ervoor kiezen om dat extra bedrag op je spaarrekening te zetten. Als je automatisch spaart, kun je dat bedrag ook niet eenvoudig ergens anders voor gebruiken. Dat scheelt al.”

Tips om een buffer op te bouwen

  • Zet uw inkomsten en uitgaven op een rij. Dan ziet u hoeveel u per maand kunt sparen. Het Nibud adviseert om minstens 10% van uw netto-inkomen opzij te zetten
  • Zet iedere maand een vast bedrag op uw spaarrekening. Als u automatisch spaart, heeft u er geen omkijken naar
  • Soms gebruikt u uw buffer voor een aankoop of een reparatie. Zorg er wel voor dat u het bufferbedrag steeds aanvult

Bron: ING