Elektronisch factureren staat de laatste tijd hevig in de belangstelling. Het lijkt sterk op de opkomst van het thuiswinkelen enige tijd geleden. Er is veel aandacht voor het onderwerp, het aantal aanbieders groeit snel en toch is de adoptiegraad relatief laag.
De Checklist E-factureren is ontwikkeld om organisaties te helpen met e-factureren. Hiermee kunnen organisaties gemakkelijk zelf beoordelen hoe ze ten opzichte van elektronisch factureren staan. Op de website www.checklistefactureren.nl  kan de bezoeker zelf een selectie maken uit veertien beschikbare onderwerpen zoals:

1.       E-factureren, de basis: “Hoe kijkt de belastingdienst tegen e-factureren aan”
2.       Inhoud: duidelijk en begrijpelijk: “Begrijpt de klant onze factuur eigenlijk wel?”
3.       Archiveren: “Hoe voorkom ik digitale dementie?”
4.       Controleerbaarheid waarborgen: “Hoe voldoe ik aan de controle-voorwaarden?”
5.       Adoptie: “Hoe gaan (zoveel mogelijk van) mijn klanten akkoord?”
6.       Acquisitiefraude: “Voorkom dat u onterecht facturen betaald!”

Daarnaast is op de website een aantal selecties voorgeprogrammeerd, gebaseerd op doelgroep (ZZP-er, MKB-er, uitbesteden van e-factureren) en op thema (verzenden, ontvangen, gestructureerd gegevens uitwisselen, fiscale controleprocessen).

Snelle beoordeling

Per onderwerp kan de organisatie beoordelen of ze aan de criteria voldoet of niet. Zo wordt meteen duidelijk waaraan men nog aandacht kan of moet besteden. Met de scores per onderwerp kan men vervolgens aan de slag om de facturatie fiscaal en communicatief aan te passen. Op deze manier kan een organisatie in korte tijd beoordelen in hoeverre ze klaar is voor elektronisch factureren. De komende periode worden nog meer onderwerpen aan de Checklist E-factureren toegevoegd, zoals betalen, betaald krijgen en ‘implementatie’.

Stichting Waarborg E-factureren

De Checklist E-factureren is een initiatief van Stichting Waarborg E-factureren. De Stichting heeft als doel om de duurzame adoptie van e-factureren in Nederland te vergroten. Daarvoor zet ze naast deze checklist ook het Keurmerk E-factureren en, binnenkort, het Certificaat E-factureren in. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Stichting Waarborg E-factureren:
Westervoortsedijk 50
6827 AT ARNHEM
+31 (0)26-3214607
www.checklistefactureren.nl
info@waarborgefactureren.nl

Bron: Platform Elektronisch Factureren