Anno 2009 is billing (verrekenen) een grote uitdaging voor dienstenleveranciers. Met een toenemend aantal waardevolle mass market diensten zoals content, media, mobiele TV en eHealth missen dienstenleveranciers commerciële kansen, omdat huidige verrekenoplossingen niet voldoen.
Op 12 november 2009 is Minh Le – senior consultant bij Atos Origin – gepromoveerd met zijn proefschrift "Towards an inter-domain billing system to support dynamic service provisioning". Hij beschrijft hierin een ontwerp van een verrekeningsysteem, dat in staat is om dynamische levering van samengestelde diensten over meerdere dienstenleveranciersdomeinen mogelijk te maken.

Minh Le heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in betaalsystemen voor online diensten zoals bijvoorbeeld nieuws, muziek, mobiele TV, video-on-demand en E-Health. In zijn proefschrift omschrijft hij dat online diensten veelal "samengestelde diensten" zijn, opgebouwd uit meerdere dienstencomponenten aangeleverd door mogelijk verschillende diensten-leveranciers. Tevens introduceert hij een verrekensysteem dat de complexiteiten van verrekenen over meerdere dienstenleveranciersdomeinen mogelijk maakt. Het verrekensysteem bezit bovendien een verrekenmechanisme dat per direct de bewaking en bijwerking van de klanten saldo (dwz credit) mogelijk maakt.

Expertise op het gebied van betaalsystemen
"We zijn erg trots op de prestatie van Minh Le", zegt Rob Pols, CEO van Atos Origin. "Minh heeft zich ontwikkeld tot een expert op dit gebied dat voor Atos Origin erg belangrijk is. Atos Origin is binnen Europa toonaangevend als het gaat om elektronische betaalsystemen en heeft zich tot doel gesteld om ook binnen de groeiende wereld van online en Multi channel diensten en communities een toonaangevende rol te spelen. Oplossingen en diensten op het gebied van betalen en tickets zijn via mobiel en internet beschikbaar. Onze expertise op dit innovatieve terrein worden op meerdere plaatsen in Europa ingezet.".

Tegenwoordig brengt de dynamische levering van samengestelde diensten grote complexiteit met zich mee ten aanzien van de verrekening van deze diensten. Met de toename van prijzige samengestelde diensten willen veel consumenten per direct kosten- en factuurinformatie ter beschikking hebben om hun uitgaven te beheren.

Daarnaast hebben ook dienstenleveranciers actuele managementinformatie nodig om financiële risico's te beheren. Verder treedt er nog een extra complicatie op wanneer juist verschillende derde partijen deelnemen aan het leveren van de samengestelde dienst.
Een verrekeningsproces waarbij meerdere partijen zijn betrokken vraagt om standaardisatie van de uitwisseling van factuurinformatie en om open systeeminterfaces. Huidige verrekeningssystemen ondersteunen het per direct verrekenen van samengestelde diensten niet. Nieuwe architecturen voor verrekeningssystemen zijn dus noodzakelijk.

Het onderwerp is op dit moment zeer actueel. Zo stelde Minister Plasterk recent dat het ontwikkelen van een betaalsysteem voor online nieuws dat recht doet aan de inkomsten voor de auteur van een artikel, essentieel is voor het voorbestaan van de onderzoeksjournalistiek. Parallellen zijn ook te trekken naar online en mobiele diensten als reizigersinformatie, in-car informatiesystemen (parkeren, file-informatie) en lokatie gebonden diensten.

Bron: Persberichten.com