Het consumentenvertrouwen is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juli 2004 uitgekomen op -21. Het vertrouwen ligt 4 punten hoger dan in juni. Dit is de tweede achtereenvolgende maand dat sprake is van een stijging. Het consumentenvertrouwen heeft in juli het hoogste niveau bereikt sinds twee jaar.
Over de economische situatie zijn de consumenten beduidend positiever dan vorige maand. Ook de koopbereidheid is iets groter ten opzichte van juni. Dit blijkt uit het Consumenten Conjunctuuronderzoek van het CBS.

Oordeel economisch klimaat positiever
Het oordeel van consumenten over het economisch klimaat is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juli veel minder negatief dan in juni. Zowel het oordeel over het economisch klimaat in de afgelopen twaalf maanden als in de komende twaalf maanden is verbeterd. Bij deze verwachtingen over de komende twaalf maanden zijn er net zoveel optimisten als pessimisten. Een maand geleden waren de pessimisten nog in de meerderheid.

Koopbereidheid iets groter
De koopbereidheid is, gecorrigeerd voor seizoeninvloeden, in juli uitgekomen op -18. Dit is 2 punten hoger dan in juni. De koopbereidheid is gebaseerd op het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden en op de vraag of de tijd gunstig is voor het doen van grote aankopen. In juli zijn de consumenten iets positiever in hun oordeel over het doen van grote aankopen zoals meubels en televisies. Het oordeel over de financiële situatie van het eigen huishouden is deze maand niet veranderd.

Stijgende trend consumentenvertrouwen
Een jaar geleden stond het consumentenvertrouwen op het laagste punt sinds het begin van de jaren tachtig. Zowel het oordeel over de economie als de koopbereidheid bevond zich toen op een dieptepunt. Sindsdien zijn de consumenten vooral veel positiever geworden in hun oordeel over de economie. Ondanks de stijgende trend bevindt het consumentenvertrouwen zich wel nog steeds op een laag niveau.

Bron: CBS