Huishoudens hebben in september 3,4 procent minder besteed aan goederen en diensten dan in september 2008. In augustus waren de bestedingen 3,8 procent lager. De binnenlandse consumptie ligt al negen maanden op rij onder het niveau van een jaar eerder. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

Aan goederen is 5,4 procent minder besteed dan een jaar eerder. Ruim 1 procentpunt van deze afname wordt, net als in augustus, veroorzaakt doordat studieboeken voor het voortgezet onderwijs met ingang van dit schooljaar gratis zijn en daarom niet meer meetellen in de consumptie van huishoudens. De bestedingen aan diensten waren 1,6 procent lager. De consument gaf veel minder uit bij de horeca dan in september 2008.

De huishoudens bleven terughoudend met het kopen van duurzame goederen. De bestedingen aan deze goederen waren 4,9 procent lager dan een jaar eerder. Er werd vooral minder besteed aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting.

September was de eerste maand dit jaar waarin de huishoudens meer uitgaven aan nieuwe auto's dan in dezelfde maand van 2008. Ondanks de toegenomen verkopen aan consumenten lagen de totale autoverkopen echter nog ver onder het niveau van september 2008. Bedrijven investeerden namelijk aanzienlijk minder in nieuwe personenauto's dan een jaar eerder. Het betreft hier de aanschaf van leaseauto's.

De consumptie van voedings- en genotmiddelen was 1,1 procent lager dan een jaar eerder. De huishoudens beknibbelen al bijna anderhalf jaar op deze uitgaven.

Bron: CBS