Een wereld zonder munten en biljetten. Buitenlandse economen pleiten voor afschaffing van contant geld. Door de technische mogelijkheden zou het niet meer nodig zijn. Ook zou contant geld criminaliteit in de hand werken.

Fooi

“Het is een beetje kort door de bocht om te stellen dat contant geld over een paar jaar weg is”, zegt Olaf Simonse van het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën. “Op de markt is contant geld bijvoorbeeld nog vaak nodig”, zegt Simonse. “Dat geldt ook voor de horeca. Daar speelt de fooi mee. Je kan een fooi wel pinnen, maar dat gebeurt toch minder. Ook voor onderlinge betalingen is contant geld nog handig. Bijvoorbeeld als je even iemand een euro wil geven. Daar zijn al wel apps voor, maar in Nederland zie je dat nog weinig.”

Liever met pinpas

Contant geld zal ook in de winkel voorlopig blijven bestaan. Dat komt naar voren uit onderzoek van De Nederlandsche Bank onder 1.340 winkeliers. Retailers zien liever dat consumenten hun boodschappen afrekenen met de pinpas. Dat is veiliger en goedkoper. Toch is het belangrijk dat de klant veel verschillende betaalmogelijkheden heeft, vinden de meeste winkeliers. Wel gelooft driekwart van de ondervraagden dat contante betalingen in de komende jaren verder zullen afnemen.

Kleine bedragen

Nederlanders pinnen steeds meer. In 2014 waren er in totaal ruim 2,9 miljard pinbetalingen. Dat was een groei van bijna 10 procent ten opzichte van 2013. In de supermarkt hebben contante betalingen nog de overhand. Dat komt vooral doordat consumenten kleine bedragen vaker met biljetten en munten afrekenen. Dat verandert wel door de komst van contactloos betalen. De meerderheid (80 procent) van de contactloze betalingen zijn transacties van minder dan 7,50 euro.

Gewoontegedrag

“De behoefte om contant te betalen is voor een deel gewoontegedrag”, zegt Simonse. “Uit onderzoek blijkt dat mensen meer grip zeggen te hebben op contante betalingen. Als je muntjes uitgeeft, zie je je portemonnee leegraken. Betaal je met plastic, dan ervaar je minder ‘betaalpijn’ en kun je makkelijker impulsaankopen doen. Er zijn mensen die zichzelf bewust op een cashdieet zetten. Ze hebben een budget in contant geld en ze kunnen zo eenvoudig zien of het bijna op is.”

Verleiding

Wie contactloos betaalt heeft veel betaalgemak en ervaart minder betaalpijn, meent Simonse. “Mensen zouden in de verleiding kunnen komen om meer uit te geven. Natuurlijk kun je wel 24 uur per dag via mobiel bankieren je saldo controleren. Vooral studenten schijnen even te checken of ze nog saldo hebben voordat ze boodschappen gaan doen. Het zou ook kunnen helpen als je elke week een overzichtje zou ontvangen van je uitgaven.”

Inzicht in kleine uitgaven

Consumenten zijn al langer gewend aan contant geld, erkent Joyce Hulst, manager marketing Betalen van ING. “Contactloos betalen is vooral bedoeld voor het afrekenen van kleine bedragen tot en met 25 euro. We merken dat mensen meteen om zijn als ze het gebruiken.” De Mobiel Bankieren App biedt daarnaast inzicht in grote en kleine uitgaven. Hulst: “Geringe bedragen kunnen ongemerkt optellen tot een flink bedrag. Denk aan het kopje koffie op het station. Op jaarbasis kan dat om honderden euro’s gaan. Met de Mobiel Bankieren App heb je ieder moment van de dag inzicht en overzicht. Klanten die de app gebruiken, geven aan dat ze meer controle hebben over hun betalingen.”

Handige links

Tips voor veilig betalen
Contactloos betalen met uw betaalpas

 

Bron: ING