Op dinsdag 7 november 2023 werd de 18e editie van Credit Expo geopend door dagvoorzitter Sandy Nijhuis in 1931 Congrescentrum te ’s-Hertogenbosch. Credit Expo, het grootste kennis- en netwerkevent voor de Nederlandse Credit Management community, had dit jaar ‘Duurzaamheid’ als centraal thema. Met 40 toonaangevende Credit Management bedrijven en een grote diversiteit aan presentaties konden de ruim 1000 bezoekers uitgebreid kennis en ervaringen uitwisselen en was er ook veel gelegenheid tot netwerken en persoonlijke contact.

Opening Credit Expo Nederland 2023 door Sandy Nijhuis en Martin Neef

Sandy stelde Martin Neef, de winnaar van de Credit Management van het Jaar Award 2022 en Head of Payment & Collections bij Vattenfall, een aantal scherpe vragen. Op de vraag: “Wat hoop je dat de bezoekers meenemen na vandaag”, antwoorde Martin: “ik hoop dat ik niet alleen een verhaal kan vertellen over hoe wij het hebben gedaan, maar ook dat anderen daarin meegaan, want we hebben elkaar nodig om impact te maken.”

Het was de opmaat voor een ruim aanbod van kennis- en inspiratiesessies, productpresentaties en rondetafelsessies, die voor iedere bezoeker voldoende keuze bood om een gevarieerd dagprogramma samen te stellen.

Aftermovie Credit Expo 2023 Foto’s Credit Expo 2023

Dank aan de partners 

De organisatie van Credit Expo wil alle partners hartelijk danken voor hun bijdrage aan deze geslaagde editie! In het bijzonder willen we de hoofdsponsors bedanken: AtradiusBos IncassoDialoqueMail to Pay en PAIR Finance.

Flanderijn 75 jaar

Het gehele Credit Expo Team feliciteert de directie en medewerkers van Flanderijn met het behalen van deze mijlpaal.

Duurzaamheid & Credit Management

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en steeds meer bedrijven nemen duurzaamheid mee in hun positionering. Daarnaast staat duurzaamheid bij veel organisaties hoog op de agenda vanwege de verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf 2024 geldt voor grote bedrijven en in de jaren daarna ook voor het MKB. Op termijn is het verduurzamen van de organisatie een harde voorwaarde om de continuïteit te kunnen waarborgen.

De door de Verenigde Naties (VN) in 2015 opgestelde Sustainable Development Goals (SDG’s) vormen de brede basis om invulling te geven aan het begrip duurzaamheid. Binnen de SDG doelstellingen valt het zogenaamde ESG-framework, dat specifieker is hoe en over welke SDG doelstellingen er gerapporteerd dient te worden. Tijdens diverse presentaties werd dieper ingegaan op de vraag hoe Credit Management een bijdrage kan leveren aan verduurzaming.

VVCM Credit Management Innovation Award 2023 en SRCM Duurzaam Credit Management Accent 2023

Een van de hoogtepunten van Credit Expo waren de award pitches van de genomineerden voor de VVCM Credit Management Innovation Award en het SRCM Duurzaam Credit Management Accent.

De VVCM Credit Management Innovation Award is een stimulans en uitdaging voor organisaties die met succes een nieuw product of nieuwe dienst hebben ontwikkeld, waardoor een positieve doorbraak is ontstaan in de manier waarop Credit Management wordt toegepast.

De jury bestond uit eerdere winnaars van de VVCM Credit Management Innovation Award en de VVCM Credit Managers van het Jaar: Sabine van den Boogaard (Syncasso), Jennifer Rietveld-Dirksen (Achmea), Martin Neef (Vattenfall) en Casper Sonnega (Management Advisor). De drie door de jury geselecteerde nominaties waren:

De innovatie van AiVidens analyseert het betalingsgedrag van klanten en voorspelt wanneer klanten hun facturen zullen betalen. De resultaten van deze analyses maken het onder meer mogelijk om de evolutie van de segmentatie van de schuldenportefeuille in de loop van de tijd te begrijpen (in termen van gedrag en risico’s) en om de werkzaamheden van de incassoteams te focussen. De presentatie werd gegeven door Edouard Beauvois.

Experian heeft met Aidrian een nieuwe cloud-gebaseerde fraudeoplossing ontwikkeld waarmee bedrijven fraude voorkomen zonder de klantervaring te beïnvloeden. Door AI-gestuurde Machine Learning-technologie te combineren met apparaatprofilerings-gegevens wordt de nauwkeurigheid van de fraudedetectie vergroot, door het minimaliseren van valse positieven en een nauwkeurigheid van 99,9% bij het identificeren van transacties. Dat beperkt niet alleen fraude, maar biedt echte klanten ook een soepele en probleemloze check-out- of onboard-ervaring. Deze presentatie werd gegeven door Martijn Kruizinga, Client Director bij Experian.

Om jongeren bewuster te maken van schuldenproblematiek en te leren tijdig aan de bel te trekken als ze schulden hebben, is in samenwerking met een woningcorporatie en de kredietbank een escaperoom ontwikkeld. In deze escaperoom worden jonge mensen aan de hand van een spel bewust gemaakt van wat de gevolgen kunnen zijn van problematische schulden en wat je kunt doen om die te voorkomen. De presentatie werd gegeven door Carlo Eussen, algemeen directeur van de Zuyd Groep.

De genomineerden mochten tijdens Credit Expo hun innovatie aan de jury en aanwezigen pitchen en kregen daarvoor elk een kwartier de tijd. De jury koos op basis daarvan de winnaar van de fel begeerde prijzen.

Martijn Kruizinga (links) van Experian won de VVCM Credit Manager Innovation Award en Carlo Eussen (rechts) van Zuyd Groep won de SRCM Duurzaam Accent.

Na de prijsuitreiking werd Credit Expo afgesloten met de traditionele netwerkborrel.

Fotoverslag, aftermovie & presentaties

Een fotoverslag van Credit Expo 2023 kunt u vinden op de facebookpagina van Credit Expo en een filmverslag kunt u hieronder bekijken. De presentaties worden niet online beschikbaar gesteld. Als u echter een specifieke presentatie wilt ontvangen van een sessie die u heeft bijgewoond, dan kunt u een mail sturen naar info@creditexpo.nl. U ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie.

Credit Expo Nederland 2024

Volgend jaar hopen we jullie allemaal weer terug te zien op donderdag 7 november 2024 in ‘s-Hertogenbosch voor de 19e editie van Credit Expo.  Het centrale thema voor Credit Expo 2024 is “Credit Management & AI”. Wilt u op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen op het gebied van credit (risk) management en staat u nog niet ingeschreven voor onze (wekelijkse) nieuwsbrief? Meld u dan hier aan voor de Credit Expo nieuwsbrief.

Bron: Credit Expo