De maand maart laat echter een stijging van 18 procent zien.

De Credit Managers’ Index (CMI) heeft zich over de gehele linie hersteld na een wat mindere maand februari. De score (55,0) is weliswaar maar met 0,2 punten gestegen ten opzichte van vorige maand (54,8), maar ook de extreme uitschieters naar boven en naar beneden zijn uitgevlakt. Deze maand scoort slechts één factor onder de maat, het aantal klachten is afgelopen maand met 14% gestegen. Nu we alweer het eerste kwartaal achter de rug hebben constateren we dat het met het aantal faillissementen nog steeds de goede kant op gaat.

In het eerste kwartaal van 2015 zijn er in totaal 1932 faillissementen geregistreerd (bron: www.faillissementen.com). Dit zijn er 314 minder dan in het eerste kwartaal van 2014, een verbetering van 14%. Enige terughoudendheid is nog wel geboden, het aantal faillissementen in maart is ten opzichte van vorige maand, maar ook in vergelijking met vorig jaar maart, fors gestegen naar 703 stuks (een plus van 18%). Maar ondanks het feit dat veel factoren lager zijn uitgekomen dan vorige maand kan toch worden gesteld dat de uitkomsten zich hebben genormaliseerd en er dus nog steeds een stabiel beeld van de CMI te zien is. Er zijn geen signalen die thans vermoeden dat dit snel gaat veranderen.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 51e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor februari 2015 komt uit op 55,0 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De gunstige factoren zijn gezamenlijk gedaald van 60,7 naar 54,7 een verslechtering van 10%, dit is op zich een flinke daling, maar de daling is voornamelijk het gevolg van een normalisering van de cijfers. De omzetindex daalde met 10% naar 53,1. Ook aan de stevige stijging van het aantal nieuw klanten is een halt toegeroepen, deze index zakt van 71,2 naar een nog steeds positieve 53,2, een daling van 25% dat wel. De ongunstige factoren zijn gezamenlijk fors verbeterd, van 50,9 naar 55,2 een stijging van 8%.

De stijging is het gevolg een beduidend lager aantal zaken dat is ingestuurd naar 3e partijen (50% minder en dus een verbetering). Daarnaast zijn er minder problematische schulden geregistreerd, deze index steeg van 40,3 naar 60,9. De verwachting dat de jaarlijkse aanloopproblemen in maart weer zouden stabiliseren is daarmee uitgekomen. Vanaf december 2014 worden ook jaarcijfers met elkaar vergeleken. De YTD cijfers van 2015 staan ten opzichte van die van 2014 nog steeds in 7 van 10 gevallen in het groen, de overall uitkomst staat na het eerste kwartaal met een stijging van 3% en een score van gemiddeld 55,6 het hoogst in 4 jaar tijd.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.ultimoo.nl