Voortekenen ongunstig voor groei economie.

De Credit Managers’ Index (CMI) is in oktober met 0,5 punten gedaald ten opzichte van vorige maand. De CMI laat hiermee de eerste haarscheurtjes in onze broze groeiende economie zien.

De eindscore zou nog slechter zijn uitgevallen als de positieve factoren zoals omzet en verstrekte limieten niet waren gestegen. Deze maand valt vooral op dat het aantal facturen dat uit handen is gegeven aan een incassobureau of deurwaarder fors is gestegen (24%). Daarnaast zien we ook dat voor het eerst in 15 maanden het bedrag aan afschrijvingen flink is toegenomen (16%) en zelfs onder de kritieke grens van 50 punten is gekomen. Het vervallen debiteurensaldo is weer wat aan het verbeteren (12%), maar ook hier blijft de uitkomst nog onder de maat. Een teken aan de wand? kunnen we hier het prille begin van een nieuwe terugval herkennen? Het aantal faillissementen in oktober is ten opzichte van september weer met 11% gestegen naar 805 stuks (bron: www.faillissementen.com). Deze stijging is echter niet ongebruikelijk, in voorgaande jaren steeg het aantal faillissementen van september op oktober altijd. Daarnaast is het aantal faillissementen year to date met 7.212 nog steeds beduidend lager dan vorige jaar rond deze tijd, toen waren dit er 8.347. Toch is het niet ondenkbaar dat de tekenen die de CMI deze maand afgeeft ongunstig zijn voor de economische ontwikkelingen.

De Credit Managers’ Index (CMI), deze maand voor de 46e keer uitgegeven in Nederland, wordt samengesteld aan de hand van tien indicatoren die door een representatieve groep credit managers maandelijks wordt ingegeven. De Credit Managers’ Index (CMI) is naast de Inkopers index (PMI) in de Verenigde Staten al sinds 2003 en in Nederland al sinds januari 2011 een belangrijk indexcijfer waarmee economische trends kunnen worden waargenomen. In dit geval vanuit credit management optiek waarbij indicatoren als omzet, nieuwe klanten, verstrekte kredietlimiet, geïncasseerd bedrag, kredietafwijzingen, vorderingen naar 3e partijen, klachten, vervallen saldo, afschrijvingen en faillissementen aan de basis staan voor het bepalen van het indexcijfer. De gecombineerde uitkomst geeft aan hoe positief of negatief de Nederlandse credit manager ten aanzien van deze factoren is.

De gecombineerde Nederlandse CMI voor oktober 2014 komt uit op 53,5 (een uitkomst hoger dan 50 indiceert een groeiende economie, lager dan 50 indiceert een krimpende economie). De positieve factoren zijn gezamenlijk verbeterd van 57,9 naar 61,5 een verbetering van 6%. De omzetindex groeide zelfs met 14 punten naar 66,7. De terugval van de overall CMI moet vooral worden gezocht bij de negatieve factoren waarbij het aantal incassozaken (-12,4) punten, de afschrijvingen (-9,3 punten), het aantal klachten (-4,4 punten) en het aantal WSNP/SHV en faillissementen (-3,8) eraan hebben bijgedragen dat de overall index voor negatieve factoren met 48,1 zelfs is uitgekomen onder de groeigrens. Een zorgelijke ontwikkeling die we nauwlettend in de gaten moeten houden. Vooral het feit dat het bedrag aan afboekingen weer is toegenomen moeten we als serieuze bedreiging zien voor de financiële positie van bedrijven. Gelukkig is het nog steeds zo dat omzetcijfers een positief beeld laten zien en zou het kunnen dat dit slechts een tijdelijke terugval is. We zullen het volgende maand vooral op die punten analyseren.

Het volledige rapport van deze CMI kunt u opvragen via: www.cm-benchmark.nl

Bron: www.creditexpo.nl