Het kan geen toeval zijn als twee verschillende uitgaven over credit management software bijna tegelijkertijd het licht zien. De tijd is dan ook aangebroken om de blik te richten op software voor credit managers die niet enkel gegevens uit het verleden maar ook uit de toekomst lijkt vast te leggen.

Credit management: double Dutch?
Rond de term credit management heerst in Nederland doorgaans enige verwarring.
Het heeft er alle schijn van dat het hier gaat om de beheersing van crediteuren.
Het  tegengestelde is het geval: credit management ziet toe op de beheersing van debiteuren. Binnen het credit management worden twee varianten onderscheiden:

1. Credit Management bij bedrijven
Debiteurenbeheer. Het geheel van processen en procedures, preventief en repressief,
ten aanzien van het verstrekken van handelskrediet aan klanten.

2. Credit Management bij banken
Kredietmanagement. Het geheel van processen en procedures, preventief en repressief, ten aanzien van het verstrekken van leningen aan klanten.

Er is een groot verschil waarneembaar tussen beide vormen van credit management. Van oudsher behoort kredietverstrekking en hiermee het kredietmanagement bij banken tot de primaire processen van de bank. Banken leven immers van het in- en uitlenen van gelden. Bij bedrijven daarentegen is het debiteurenbeheer géén primair proces.

Bedrijven danken hun continuïteit immers aan handel, productie, dienstverlening of agrarische activiteiten maar doorgaans niet aan het verstrekken van kredieten.
Toch is deze vorm van kredietverstrekking noodzakelijk; het leveren van goederen of diensten op factuur impliceert immers bijna altijd een verstrekking van handelskrediet.

Dientengevolge maakt de post debiteuren een groot deel uit van het werkkapitaal van ondernemingen. Uit recente studies van het EIM is gebleken dat de omvang van de post debiteuren op de balans van het Nederlandse MKB de afgelopen 10 jaar een structureel stijgend verloop heeft vertoond tot ongeveer 30% van het balanstotaal. De toegenomen bedrijfsomzetten vormen hier vooraleerst de reden voor. Een opgelopen gemiddelde betalingstermijn tot ongeveer 71 dagen vormt echter de tweede belangrijkste reden!

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat het belang van een adequaat gevoerd credit management. Van oudsher is dit ‘credit management' belegd bij de afdeling debiteurenadministratie. De werkzaamheden van de debiteurenadministrateur
zijn in dezer voege registratief en retrospectief van aard.

De acties die deze debiteurenadministrateur onderneemt vanuit het debiteurenbeheer dragen dan ook veelal een repressief karakter en nemen de vorm aan van herinneringen, aanmaningen, sommaties en de inzet van incassobureau`s of deurwaarders.

Het vak credit management heeft de afgelopen twee decennia evenwel een emancipatieslag in Nederland doorgemaakt. Vanuit de registratieve functie met de bijbehorende retrospectieve blik heeft de debiteurenbeheerder zich ontwikkeld tot een creditmanager met een beherende functie en de daarbij behorende prospectieve blik.

Naast de bovengenoemde repressieve acties dient hij nu ook preventieve acties te ondernemen zoals het vooraf onderzoeken of prospects kredietwaardig zijn, het indiceren welke klanten mogelijk betalingsproblemen zullen gaan vertonen op middenlange termijn of het aanbieden en opvolging geven aan overeengekomen betalingsregelingen.

De software die de debiteurenbeheerders van oudsher gebruiken voor hun registratieve taak zijn de administratie en ERP pakketten. Voor de hierboven genoemde nieuwe beheerstaken hebben zij echter behoefte aan andere software; de zogenoemde credit management software (CMS).

Credit management software: van inventarisatie tot operationeel
In het boek ‘Credit management software: van inventarisatie tot operationeel' biedt
Marcel Wiedenbrugge de lezer een kort en bondige blik in het credit management nieuwe stijl zoals dit hierboven reeds werd benoemd.

Hierbij breidt de schrijver het klassieke domein van de debiteurenbeheerder, de order-to-cash processen, uit tot het nieuwe speelveld van de creditmanager: de pre-quote-to-cash processen. Deze processen vormen het vertrekpunt voor de behandeling van de credit management software. In de volgende hoofdstukken van het boek worden een aantal praktische stappen gezet waarin de lezer inzicht krijgt in:

– de soorten CMS naar technische eigenschappen: lokale installatie versus ASP
– de toegevoegde waarde (operationeel, financieel, organisatorisch en commercieel)
– een inventarisatie en evaluatie van de diverse pakketten die verkrijgbaar zijn
– handreikingen voor de voorbereiding op de installatie en implementatie van de CMS

Via de site www.kluwerfinancieelmanagement.nl kan een lijst worden gedownload waarin de grootste aanbieders van CMS in Nederland zijn opgenomen. Deze lijst geeft inzicht in de technische en functionele eigenschappen van de CMS pakketten.

Software Guide, praktijkgids voor Credit Managers
De Software Guide, praktijkgids voor Credit Managers is een uitgave van de Vereniging voor Credit Management (VVCM). Zoals de titel aangeeft gaat het hier veeleer om een vademecum dan om een boek. De gids biedt de lezer inzicht in de functionele eigenschappen van de bekendste CMS pakketten die in Nederland verkrijgbaar zijn.

Daarnaast wordt er zijdelings ook nog aandacht besteed aan andere pakketten die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor credit managers zoals applicaties voor digitaal factureren (e-billing of e-invoicing) en financiële analyse software. Bovendien bevat de Software Guide best practices en meningen van credit managers uit het veld.

Ondanks dat beide uitgaven in eerste instantie een overlap lijken te vertonen is niets minder waar. Het boek geeft een goede impressie van de stappen die kunnen worden gezet om te komen tot een inventarisatie, selectie en implementatie van credit management software. De gids geeft een bondig overzicht van de functionaliteiten van de pakketten en actuele meningen van credit managers over de toegevoegde waarde van CMS.

Concluderend kan dan ook worden gesteld dat beide uitgaven complementair aan elkaar zijn en een absolute must vormen voor credit managers die zich willen oriënteren op het gebied van Credit Management Software.

Het boek ‘Credit management software, van inventarisatie tot operationeel' is het 16e deel uit de Praktijkreeks Administratie van Kluwer (PA 16). De PA serie is opgebouwd rond actuele thema`s uit de wereld van administrateurs, controllers en credit managers.

Uitgangspunt van de reeks is het bieden van informatie die direct kan worden toegepast. De boeken uit de PA serie worden uitgegeven in pocketformaat.

Titel : Credit management software: van inventarisatie tot operationeel
Auteur : M. Wiedenbrugge
Uitgever : Kluwer, Deventer
ISBN : 978-90-13-05695-2
Prijs : EUR 19,95

De ‘Software Guide, Praktijkgids voor Credit Managers' is een uitgave van de VVCM, de Nederlandse Vereniging voor Credit Management. De gids is uitsluitend verkrijgbaar
via de website: www.vvcm.nl

Titel : Software Guide, Praktijkgids voor Credit Managers
Uitgever : VVCM, Maarssen
Prijs : EUR 10,- (exclusief verzendkosten en BTW)

Bron: creditexpo.nl