Bijna de helft van de curatoren zegt dat het oprekken van betalingstermijnen de oplossing is om bedrijven te redden van de ondergang. Het hoogtepunt van insolventieaanvragen moet volgens de curatoren nog komen in de periode eind 2009 en begin 2010.

Dit blijkt uit een Duits onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes onder 107 curatoren. “Erg opvallend dat curatoren voorstellen om betalingstermijnen op te rekken. In Nederland zien we hetzelfde gebeuren als in Duitsland,” zegt Walter Toemen, directeur Risk van Euler Hermes. “Met het uitstellen van betalen komen andere bedrijven juist weer in de problemen.”

Het onderzoek, in Duitsland gehouden, laat verder zien dat curatoren banken de schuld geven bij de insolventieproblemen van bedrijven, 62 procent ziet de strengere regels bij kredietverstrekkingen als oorzaak van het probleem. Ruim de helft zegt dat er een speciaal fonds gecreëerd moet worden, waarbij ondernemers onder speciale voorwaarden kunnen lenen om hun bedrijf van de ondergang te redden.

Bron: Faillissementen.com