Atradius verwacht dat in 2016 een einde komt aan de afname van het aantal faillissementen in ontwikkelde markten. In 2017 blijven de faillissementsniveaus opnieuw op gelijke hoogte. De ontwikkeling in Nederland steekt positief af bij de meeste andere landen. Atradius verwacht in Nederland op grond van het robuuste economische herstel in 2016 nog steeds een daling van het aantal faillissementen. De vooruitzichten zijn sinds Brexit echter wel minder positief.

In 2015 nam het aantal faillissementen nog fors af ten opzichte van 2014 (-24 procent). Voor 2016 voorspelt Atradius een daling van 6 procent. Dat komt neer op 6.898 faillissementen. In het vorige kwartaal ging de kredietverzekeraar nog uit van een daling van 10 procent in 2016. De belangrijkste oorzaken voor de aangepaste verwachting zijn neerwaarts bijgestelde groeiverwachtingen voor het Verenigd Koninkrijk – als gevolg van het besluit om uit de Europese Unie te treden – en tegenvallende groei in de eurozone als geheel.

Nieuwe risico’s bij grensoverschrijdend ondernemen
De verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland in 2017 verder daalt, met 4 procent naar 6.622. Terwijl het aantal faillissementen in 2016 nog 19 procent boven het niveau van 2007 ligt, zal het verschil in 2017 nog maar 15 procent bedragen. “Over 2016 en 2017 is er in de ontwikkelde markten geen verdere verbetering van de faillissementsvooruitzichten te verwachten”, aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De faillissementsontwikkeling in Nederland onderscheidt zich in positieve zin van de meeste andere landen, maar ook hier vlakt het tempo waarin faillissementen dalen af. Bovendien moeten Nederlandse bedrijven zich goed bewust zijn van de risico’s in de wereldeconomie waarmee zij bij het internationaal zakendoen te maken kunnen krijgen. Mogelijk hadden zij al rekening gehouden met een harde landing van de Chinese economie en een te snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Nu moeten zij ook de gevolgen van een Britse uittreding uit de EU incalculeren.”

Het rapport met de internationale faillissementsvoorspellingen van Atradius voor 2016 en 2017 kan worden gedownload van www.atradius.nl.

Bron: www.creditexpo.nl