De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober bijna 9 procent lager dan een jaar eerder. De prijsdaling is veel minder groot dan in september. Toen waren de producten in de industrie 12,5 procent goedkoper dan in september 2008. Dat de prijsdaling kleiner is dan een maand eerder hangt sterk samen met de ontwikkeling van de olieprijs.

Producten van de chemische industrie en de basismetaalindustrie daalden met 22 respectievelijk 21 procent het meest in prijs. Ook producten van de aardolieverwerkende industrie waren veel goedkoper dan een jaar eerder. De daling van de prijzen in deze branche was met 16 procent wel veel kleiner dan in de voorgaande maand, toen de afname nog 34 procent bedroeg. De prijsontwikkeling in de aardolieverwerkende industrie hangt sterk samen met de prijs van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent olie was, in euro's, 11,5 procent goedkoper dan een jaar eerder. In september was de prijs van een vat ruwe aardolie nog 33 procent lager dan in september 2008.

Er zijn ook enkele bedrijfstakken waar de prijzen in oktober hoger waren. Producten van de tabaksindustrie waren 8 procent duurder dan een jaar eerder. Ook in onder meer de meubelindustrie en de drankenindustrie waren de prijzen hoger dan in oktober 2008.

Ten opzichte van september zijn de afzetprijzen met 0,5 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt bleven vrijwel ongewijzigd, die op de buitenlandse markt stegen met 0,7 procent.

Bron: CBS