We spenderen steeds meer tijd online: 26% van de Nederlandse consumenten geeft aan meer dan 30 uur per week online te besteden. Bij de jonge doelgroep (18 – 24 jarigen)  is dat zelfs 31%, ten opzichte van 24% in 2017.

Opvallend is dat Nederlandse consumenten zich tegelijkertijd steeds meer zorgen maken over hun vele datagebruik en de hoeveelheid tijd die ze online besteden. Dat blijkt uit het EY Digital Home rapport onder 2500 Nederlandse consumenten. EY onderzocht de voorkeuren van Nederlandse consumenten voor digitale diensten.

Peter van Herrewegen, Technologie, Media en Telecomspecialist bij EY: “Naarmate technologie centraler in ons leven komt te staan, neemt de bezorgdheid over de impact ervan toe. Veel van de ondervraagden geven aan een ‘digitale detox’ te willen.”

De consument maakt zich zorgen over hoeveelheid data

Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten maakt zich zorgen over de hoeveelheid mobiele data die ze gebruiken en is van plan om het gebruik zorgvuldig te monitoren. De jonge gebruikers lopen hierin voorop, 38% van de jongeren maakt zich zorgen over hun dataverbruik.

Bijna de helft (48%) van alle consumenten is dan ook actief op zoek naar manieren om minder tijd online te besteden, tegenover 43% in 2017. Dit cijfer is zelfs nog hoger voor jongeren: 53% van de jongeren probeert actief een ‘digitale detox’ uit.

Oudere consumenten hebben weinig vertrouwen in digitale diensten

Bijna de helft van de Nederlandse consumenten (44%) is van mening dat het internet zeer streng gereguleerd moet worden. Bijna twee derde (65%) van de ondervraagden is voorzichtig met het online bekendmaken van persoonlijke financiële informatie, zelfs aan een vertrouwd merk. Dit geldt zelfs voor 76% van de 55-plussers.

Zorgen over privacy en veiligheid nemen nog steeds toe. Ruim de helft (65%) van alle consumenten maakt zich zorgen over de mogelijkheid dat hackers toegang krijgen tot hun apparatuur met internetaansluiting, ten opzichte van 59% in 2017. Ook hier lopen de oudere groepen voorop: 74% van de 55-plussers maken zich zorgen over hackers.

Van Herrewegen: “Deze zorgen kunnen ervoor zorgen dat consumenten, en dan vooral de oudere consumenten, niet openstaan voor smart home diensten. Mijn advies aan alle techbedrijven is: zorg dat het opbouwen van vertrouwen centraal staat in je aanpak”.

Bekijk hier het EY Digital Home rapport

Bron: EY.nl