Langzamerhand staat vast dat vrijwel de hele top van Nederlands financiële sector, zeker als het gaat om grote concerns, verantwoordelijk zijn geweest voor: woekerpolissen en/of grote vermogensverliezen voor aandeelhouders en daarmee voor aantasting van vele pensioenen en/of voor duizenden ontslagen van werknemers. De frustratie bij klanten over de slechte dienstverlening is nauwelijks met een pen te beschrijven.
Grote uitzondering is (nog!) de Rabo, die slechts een kleine miskleun met Opmaat hypotheken op zijn naam bracht en verder nog wat kleinere banken en verzekerings- maatschappijen. Mensen als Jan Hommen, Alex Wynaendts en Joop Wijn zijn van een nieuwe lichting, maar zijn er nog niet in geslaagd vermogensverliezen tot staan te brengen zeker als men de geforceerde terugbetalingen van leningen van de overheid erbij betrekt.

Vrij naar een Motto van Marcel van Dam noem ik dit gezelschap de ‘Onrendabelen'.
Van Dam hanteerde dit begrip voor bijstandstrekkers, ik betitel vooral de bestuurders van de betreffende concerns zo. De nieuwkomers kunnen er nog iets van maken, de oudgedienden niet meer. Zij zijn niet met pek en veren beladen het land uitgejaagd, maar hebben nog veel commissariaten, of andere interessante functies alsof er niets aan de hand is geweest. Sommigen zoals de ex-President Commissaris van ABNAMRO Aarnout Loudon hebben openlijk sorry gezegd, soms gebeurde dat weinig van harte zoals bij Cees Maas tijdens een uitzending van Pauw en Witteman. Een enkeling is het teveel geworden, Huibert Boumeester de tweede man onder Rijkman Groenink bij ABNAMRO pleegde zelfmoord.

Waarom schrijf ik dit, om alsnog bijltjesdag te organiseren? Nee die vorm van Gesundes Volksemphinden is erger dan de kwaal en kan snel uit de hand lopen. Maar nu het erop lijkt dat het ergste bij de steunmaatregelen van de overheid voorbij is zou het toch goed zijn ten lange leste de balans op te maken en een parlementair onderzoek te houden naar oorzaak van de gigantische verliezen en de gevolgen die dat heeft gehad voor de stakeholders, of wel (bijna) alle burgers van Nederland. Vooral ook om uit te maken wie de hoofd- verantwoordelijken waren, waarbij onze toezichthouders niet buiten schot kunnen blijven. Voor betreffenden zijn er in onze rechtsstaat voldoende mogelijkheden om zich goed te verdedigen, omdat of de verzekering hun advocaten betaalt, of anders doen zij dat met uit het verleden gedeeltelijk onterecht ontvangen bonussen.

Begrijp mij goed het is geen groot proces dat ik bepleit maar wel vaststelling wie schuldig is en wie niet. Individueel kan dit later nog gevolgen hebben, maar dat zou beperkt moeten blijven tot enkele flagrante gevallen. Wat houdt ons nog tegen, minister Bos toch niet?

Door: Grimbert Rost van Tonningen, hoofdredacteur en uitgever PLUSPOST

Bron: Pluspost.nl