Het Internet wankelt door twijfel over veiligheid. Kun je straks je handelsdata nog wel vertrouwen? Is dit erger voor de wereldhandel dan de bankencrisis?

Onlangs begon het balletje over het lek bij Diginotar te rollen. Met korte en krachtige tweets van experts ontrolde zich een ongekend digitaal drama. Al snel kwamen de berichten via de vakblogs, kranten en TV Journaals en toen was er die historische persconferentie van minister Donner. Onze data zijn mogelijk niet meer veilig…. En, de overheid was hierop niet voorbereid.

Wereldhandel

Steeds meer informatie over de wereldhandel zit in community-systemen. We delen die informatie met anderen en steeds vaker ook nog eens via de cloud. Handelstransacties lopen via Portbase, Cargonaut en de douanesystemen. Onze financiële data staan in Swift.

En als we zelf over de wereld reizen zitten onze gegevens in de boekingssystemen van Amadeus, maar ook in vele douanesystemen. Al die systemen in de informatieketen grijpen in elkaar. Al die systemen staan of vallen met het vertrouwen in de data in die systemen.

Vertrouwen

VNO-NCW riep bedrijven die gebruik maken van certificaten van Diginotar om hun communicatie op internet te beveiligen, maandag op om snel over te stappen andere dienstverleners van beveiligingscertificaten.

Maar wie vertrouwt die andere certificaten nu nog wel? Diginotar-gate spreidt zich uit als een olievlek. De Iraanse hackers hebben inmiddels ook Yahoo, Twitter en Facebook te pakken. Geen enkele organisatie blijkt immuun te zijn.

Wat gebeurt er als bedrijven straks elkaars informatie niet meer vertrouwen? Klopt die financiële overboeking wel? Klopt die orderbevestiging echt? Staan die containers echt op dat schip? En zit er in die container wat de leverancier ons vertelt?

Je moet er niet aan denken wat het voor de wereldhandel kan betekenen als we informatie in de handelsketen niet meer vertrouwen. Zijn bedrijven hierop, anders dan de overheid, wel voorbereid? Dit kan wel eens ernstiger zijn dan de bankencrisis.

911

Het is 10 jaar na 11 september 2001 de dag van de aanslagen in Amerika. Vandaag hebben we geen pilotentrainingen en vliegtuigen meer nodig om de Westerse wereld een ‘lesje' te leren. Cyberterroristen doen dat vandaag vanuit hun luie stoel, via de satelliet, als in een echte James Bond film. Daartegen kun je je niet wapenen als individueel bedrijf.
Ik maak me zorgen: ‘we ain't seen nothing yet….'.

Zijn we allemaal goed van vertrouwen? Of misschien wel te goed van vertrouwen.

Bron: www.delaatstemeter.nl