De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) opent een digitaal loket voor slapende tegoeden. Het wordt daarmee voor erfgenamen gemakkelijker om na te gaan of een overleden familielid nog een tegoed heeft bij een bank.

Het loket is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank(en) de overledene tegoeden aanhield. Zij kunnen vanaf vandaag terecht op www.slapendetegoeden.nl. Als erfgenamen wel weten bij welke bank rekeningen werden aangehouden dan kunnen zij direct terecht bij de desbetreffende bank.

Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan. In alle gevallen gaat het om bankrekeningen op naam van de overledene.

Erfgenamen weten soms niet bij welke bank een overledene een tegoed had. Om daar achter te komen, moet een notaris op dit moment nog alle banken zelf of via de NVB aanschrijven. Met het loket slapende tegoeden kunnen erfgenamen op één plek direct bij alle aangesloten banken navraag doen naar de aanwezigheid van (mogelijke) tegoeden.

Altijd uitbetaald

Een slapend tegoed vervalt volgens de wet na 20 jaar aan de bank. De gezamenlijke banken vinden het echter van groot belang dat slapende tegoeden bij de rechthebbenden terechtkomen. Daarom negeren zij deze wettelijke verjaringstermijn en keren zij slapende tegoeden altijd uit aan rechthebbenden.

Deelnemende banken

Op dit moment hebben 18 banken zich aangesloten bij het loket: ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, Triodos Bank, GE Artesia Bank, Credit Europe Bank, Garantibank, Leaseplan Bank, Lloyds Bank (voorheen Bank of Scotland), Robeco, The Economy Bank, ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank, ZwitserlevenBank en Theodoor Gilissen.

Als een consument een navraag doet, bereikt hij in elk geval die banken die gezamenlijk meer dan 98% van de consumentenmarkt voor betalen en sparen bestrijken. Naar verwachting zal een aantal kleinere banken zich in de komende maanden aansluiten bij het loket. 

Kijk voor meer informatie op: www.slapendetegoeden.nl

Bron: NVB