Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) kloppen steeds vaker bij een partij buiten de bankensector aan voor een lening. Dit blijkt uit eerder onderzoek van MKB Financiering . Alternatieve financieringsbronnen zoals factoring, het kopen en direct uitbetalen van facturen tegen een kleine fee, zijn in opkomst.

Inmiddels wordt 1 op de 5 leningen tot 250.000 euro buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot 1 miljoen euro is dat 1 op de 10. Het totaalbedrag van leningen buiten de banken om is met 21 procent gestegen tot 4 miljard euro in 2022, blijkt uit de data van MKB Financiering. Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan zitten grote banken vaak niet te wachten op kleine ondernemers met – in hun ogen – kleine leningen. “Kleine leningen kosten banken bij de beoordeling net zoveel werk als grote,maar ze leveren minder op.”

Naast crowdfunding en financiering door leasemaatschappijen maken ondernemers steeds vaker gebruik van factoring. Factris is een bedrijf dat ondernemers hierbij helpt. Nouri Verhoeven, Head of Sales, herkent de onwil bij banken. “Dagelijks spreek ik ondernemers die bij banken tegen een muur van bureaucratie en tegenwerking op lopen als ze meer werkkapitaal nodig hebben. Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen, lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren. Dan is het extra pijnlijk dat banken ze in de kou laten staan, zeker omdat het MKB de motor is achter de hele Europese economie.”

Factris betaalt 90 procent van het openstaande factuurbedrag binnen 24 uur uit, wat de ondernemer direct financiële slagkracht oplevert. “Vanaf een omzet van 50.000 euro verzorgen wij factoring- en kredietverzekeringsdiensten voor MKB-bedrijven, eenmanszaken en freelancers”, legt Verhoeven uit. “Veel ondernemers denken dat ze zelf heel financieel solide moeten zijn om aan factoring te kunnen doen, maar voor ons telt vooral de kredietwaardigheid van hùn klanten. Dit omdat wij de facturen voorfinancieren.”

Het factoringbedrijf werkt hiervoor samen met een grote verzekeringsmaatschappij. “In hun portaal kunnen wij die kredietwaardigheid onmiddellijk checken”, zegt Verhoeven. “Daar zitten natuurlijk een gigantische batterij aan data en IT-systemen achter. Zo maken wij de mogelijkheden van de internationale grootbanken beschikbaar voor kleine ondernemers in heel Europa.”

Meer over de factoringdiensten van Factris lees je hier.

Bron: Factris