December 2016 starten drie onderzoeken die zich richten op het aan het werk helpen van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het verbeteren van hun gezondheid krijgt hierin bijzondere aandacht. De projecten ontvangen subsidie vanuit het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk.

De onderzoeken focussen op de verschillende aanpakken van gemeenten om de participatie van vergunninghouders te stimuleren.

 

  • Zijn de aanpakken van gemeenten effectief en bevorderen ze de (arbeids)participatie van de vergunninghouders?
  • Wat zijn de werkzame elementen?
  • Dragen ze bij aan de gezondheid van vergunninghouders?
  • En wat kunnen andere gemeenten hiervan leren?

 

Dat zijn vragen die in de onderzoeken aan bod komen. In de projecten wordt samengewerkt met gemeenten en vergunninghouders of vertegenwoordigers van vergunninghouders.

 

De drie onderzoeken

  1. De Amsterdamse aanpak: Hoe helpt Amsterdam de vluchtelingen aan werk? En hoe effectief is hun aanpak?
  2. De effectiviteit van de Piëzomethodiek: De Piëzomethodiek is een integrale aanpak met laagdrempelige voorzieningen in de wijk, zoals computerlessen, gezondheidsvoorlichting en vrijwilligerswerk om werknemersvaardigheden mee te oefenen.
  3. Interventies van maatschappelijke organisaties: Het Verwey-Jonker instituut gaat met de gemeenten Amersfoort, Ede en Overbetuwe 2 interventies van maatschappelijke organisaties onderzoeken.

De projecten starten in december 2016 en hebben een looptijd van twee jaar.

 

Vakkundig aan het werk

 

Het programma Vakkundig aan het werk heeft als doel gemeenten te ondersteunen bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden.

 

Meer informatie

 

Bron: VNG