63 procent van de IT-beslissers in de financiële sector geeft aan nog steeds te werken met legacy-systemen. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA, een wereldwijde leider in de technologische dienstverlening, onder 650 IT-beslissers in de financiële sector. Dit botst met het feit dat negen op de tien (89%) aangeven bezig te zijn met innoveren, aangezien legacy-systemen innovatie in de weg kunnen staan.

Enthousiast over AI en cloud

Ondanks het gebruik van gedateerde technologie lijkt er wel degelijk een verschuiving naar de cloud plaats te vinden. Dit wordt eenvoudiger met nieuwe technologieën, zoals AI. Bijna twee op de drie IT-beslissers (63%) geven namelijk aan dat Gen AI de overgang naar de cloud makkelijker maakt. IT-beslissers zijn niet de enige die enthousiast zijn over de combinatie van AI en de cloud. Negen op de tien IT-beslissers (91%) geven namelijk aan dat initiatieven met betrekking tot deze technologieën worden gesteund door de raad van bestuur.

Pluspunten van de cloud

Het is dus duidelijk dat financiële instellingen niet meer om de voordelen van werken met de cloud heen kunnen. Om de overstap naar de cloud te maken, spelen flexibiliteit en schaalbaarheid volgens één op de drie IT-beslissers (36%) een belangrijke rol. Een kwart van hen ziet ook een groeiende trend in cloudmigratie gedreven door AI-ontwikkelingen. Dit kan mede komen doordat het herinterpreteren van legacycode, een van de grootste uitdagingen voor banken, door AI makkelijker wordt. Niet zo vreemd dus dat banken steeds vaker gebruikmaken van AI.

Banken lopen achter

Ondanks het enthousiasme over en de vele voordelen van de technologie, zijn nog niet alle financiële instellingen overgestapt op AI. De meeste banken hebben AI al geïntegreerd, maar dertig procent bevindt zich nog in de eerste stadia van invoering. Bovendien beschikt tachtig procent niet over een strategisch kader voor de invoering van Gen AI. Dit onderstreept de noodzaak om tijd en ruimte te maken om AI in te kunnen voeren.

Saraswat Sarkar, Banking Director bij NTT DATA Nederland: “De financiële sector heeft te maken met een groeiende vraag naar effectief databeheer. Ondertussen moeten zij hierbij ook de regels voor dataprivacy in acht nemen. Banken lopen ertegenaan dat zij nog traditionele systemen gebruiken en de overstap naar de cloud hierdoor lastig is. Moderne technologieën als Gen AI maken deze overstap makkelijker. Het is een ideale manier voor banken om zichzelf te onderscheiden en klanten op een optimale manier te bedienen.”

Bron: NTT DATA