Op dit moment maakt 29 procent van de Nederlandse organisaties zich zorgen dat meer van hun klanten failliet zullen gaan, doordat bedrijven nu echt de coronasteun moeten terugbetalen.

Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatie Flanderijn onder 553 finance professionals die zich bezighouden met debiteurenbeheer. De aanleiding voor dit onderzoek is de terugvordering vanaf september 2023 door de Belastingdienst van de belastingsteun die ondernemers tijdens de coronaperiode hebben ontvangen. Vorige week werd bekend dat ongeveer 43.000 ondernemers nog geen euro van deze schuld afbetaald hebben. In totaal gaat het om 14,8 miljard euro.

Kans op faillissementen vooral opgemerkt door finance professionals

De kans op faillietgaande klanten, wordt voornamelijk gezien door de finance professionals. Een kwart van hen (25%) zegt dat zij meer zorgen hebben over het mogelijk bankroet gaan van klanten, dan hun niet-finance collega’s. Tegelijkertijd is het niet zo dat de finance professionals hier massaal wakker van liggen. Zo zegt slechts 25 procent dat zij de kans op een golf aan faillissementen door het niet kunnen terugbetalen van de coronasteun reëel achten. Ook aan alle berichtgeving over deze mogelijke faillissementen-tsunami wordt niet door alle finance professionals even zwaar getild: een kwart (26%) zegt deze nieuwsberichten met een korreltje zout te nemen.

Niet betaald krijgen van facturen is geen bedrijfsrisico

Dat zoveel Nederlandse bedrijven de fiscus nu moeten terugbetalen, kan tot gevolg hebben dat zij die crediteur voorrang moeten geven op anderen. De Belastingdienst is immers een preferente schuldeiser. Daardoor zullen andere bedrijven langer moeten wachten op het betaald krijgen van hun factuur. Maar dat is niet iets waar alle bedrijven zich zorgen over maken: 42 procent van de finance professionals zegt dat hun organisatie het risico van onbetaalde facturen als gevolg van invordering van de coronasteun, niet als een groot bedrijfsrisico ziet.

Michel van Leeuwen, directeur en gerechtsdeurwaarder bij Flanderijn: “Er zijn twee belangrijke risico’s voor concurrente schuldeisers. Het eerste risico is dat hun klanten failliet gaan doordat die klanten de coronaschuld niet kunnen betalen. Dan zal er weinig tot niets voor hen overblijven. Het tweede risico is dat zij hun facturen niet of later betaald krijgen omdat hun klanten eerst de coronaschuld moeten terugbetalen. Het lijkt erop dat finance professionals nog redelijk lichtzinnig denken over deze risico’s, maar met 60.000 bedrijven die nu alles op alles moeten zetten om de schulden aan de Belastingdienst terug te betalen, is dit een serieus risico. Ik zou finance professionals dan ook willen aansporen hier actie op te ondernemen. Dat kan door bij mogelijke nieuwe klanten te checken op hun kredietwaardigheid, maar ook door direct in actie te komen wanneer een klant zijn factuur niet betaalt. De kans dat je dan als concurrente schuldeiser buiten de boot valt is een stuk kleiner.”

Bron: Creditexpo.nl