De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2012 met 0,9 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder.

Dit blijkt uit de tweede raming van de economische groei door het CBS. Bij de eerste raming, die werd gepubliceerd op 15 november, kwam de krimp uit op 1,1 procent. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het derde kwartaal met 1,5 procent. Volgens de eerste raming was dat 1,6 procent. Het derde kwartaal telde in 2012 één werkdag minder dan een jaar eerder.

Krimp investeringen en consumptie minder

Zowel de investeringen als de consumptie door huishoudens en de overheid is op basis van nieuwe informatie iets naar boven bijgesteld. Het handelssaldo bleek echter iets lager dan eerder geraamd. Met name de consumptie van Nederlanders in het buitenland lag hoger dan gedacht. De krimp van de groot- en detailhandel en de bouw bleek kleiner dan eerder geraamd. De krimp van de financiële instellingen was daarentegen juist groter.

Afname banen groter dan gedacht

De werkgelegenheid is volgens de tweede raming sterker gekrompen dan eerder gemeld. In het derde kwartaal waren er 25 duizend banen minder dan in het voorafgaande kwartaal. Volgens de eerste raming bedroeg de daling 21 duizend. Ten opzichte van een jaar eerder bedroeg de daling van het aantal banen niet 75 maar 82 duizend. Dit is een daling van 1,0 procent. De lonen per arbeidsjaar lagen in het derde kwartaal 1,1 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bron: CBS