Woonverzekeringen. Het schiet er bij sommige mensen vaak bij in dit goed uit te zoeken en af te sluiten. Je vraagt je misschien zelf wel af of het wel echt nodig is? Of misschien zie je door de bomen het bos niet meer en begin je er daarom maar niet aan. Wat je reden ook is, het is altijd een goed idee deze verzekeringen op orde te hebben. Hieronder leggen we je uit waarom.

Wat is een woonverzekering?

Een woonverzekering is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die afsluit voor je woning. Een inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering. Allemaal belangrijk, maar ze hebben alle drie een andere functie:

  • Inboedelverzekering
    Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis. Denk aan je meubels, kleding of service. Deze spullen zijn dan vaak standaard verzekerd tegen schade door brand, storm of water en voor diefstal. Naast deze standaard dekking, kun je je ook allrisk verzekeren. Dan verzeker je bijvoorbeeld ook schade die door je eigen schuld is ontstaan. Met je inboedelverzekering afsluiten, moet je ook vaak de waarde van je inboedel inschatten. Dit doe je met een inboedelwaardemeter. Op basis van een jaarlijks onderzoek onder huishoudens in Nederland bepalen ze de gemiddelde waarde van de inboedel. Dit doen ze met leeftijd, inkomen, gezinssamenstelling en grootte van de woning. Door het invullen van de inboedelwaardemeter heb je altijd garantie tegen onderverzekering. Dit betekent dat je dan nooit voor een te laag bedrag bent verzekerd. Blijkt dit bij schade toch zo te zijn? Dan is het risico voor de verzekeraar.
  • Opstalverzekering
    Waar de inboedelverzekering alles wat los staat in je huis verzekert, verzekert de opstalverzekering alles wat nagelvast zit aan je huis. En natuurlijk het huis zelf. Van de dakpannen tot de vastgelijmde vloer en badkamer. Ook hier kun je weer kiezen voor een allrisk dekking. Met een opstalverzekering verzeker je de herbouwwaarde van je huis. Dit is het bedrag wat nodig is om je huis opnieuw te bouwen op dezelfde plek en manier. Bij het afsluiten van de verzekering geef je deze waarde op. De herbouwwaarde van je huis bereken je gemakkelijk met een herbouwwaardemeter. Vergelijk je je opstalverzekering bij Independer? Dan zit deze herbouwwaardemeter al automatisch ingebouwd in de vergelijker. Aan de hand van het type woning, de kwaliteit van de bouwdelen en de inhoud wordt de herbouwwaarde bepaalt. Is de meter naar waarheid ingevuld? Dan geven de woonverzekeraars op basis daarvan ook een garantie tegen onderverzekering. Wel moet je de herbouwwaardemeter elke vijf jaar opnieuw invullen, zodat de garantie ook daadwerkelijk geldig blijft.
  • Aansprakelijkheidsverzekering
    Naast deze verzekeringen die je voornamelijk voor je huis en spullen afsluit, kun je je ook verzekeren voor schade die jij bij andere maakt. Dit noemen we een aansprakelijkheidsverzekering. Dus stel dat jij bij vrienden of familie een dure lamp kapot maakt, dan dekt je aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor die schade ben je dan wettelijk aansprakelijk. Maar ook als je hond of kind deze schade maakt, ben je hiervoor verzekerd. Rijd je per ongeluk iemand aan en kan die diegene een tijd niet werken? Dan ben je hiervoor ook aansprakelijk. De medische kosten en eventueel de compensatie van misgelopen inkomen van die persoon vergoedt jouw aansprakelijkheidsverzekering dan. Daarom altijd het advies om deze verzekering ook, voor een paar euro per maand, af te sluiten.Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering kies je voor een bepaalde gezinssamenstelling. Met deze samenstelling wordt rekening gehouden met het bepalen van de premie en zo verzeker je eventueel ook je gezinsleden mee. Het is dus belangrijk dat je hierin de juiste samenstelling kiest.

Woonverzekering niet verplicht

Je bent niet verplicht om een woonverzekering af te sluiten. Die keuze maak je helemaal zelf. Maar toch is dit wel heel erg verstandig. Helemaal als je geen buffer achter de hand hebt. Je gaat er niet vanuit, maar stel je dat je je inboedel en woning verliest door een brand dan is dat, zacht uitgedrukt, al vervelend genoeg. Het wordt dan helemaal vervelend als je ook volledig zelf voor de kosten opdraait.

Opstalverzekering soms wél verplicht

Heb je een eigen koophuis met hypotheek? Dan is een opstalverzekering vaak wél verplicht. Niet zozeer wettelijke verplicht, maar de geldverstrekker kan je dit wel verplichten. Je verzekert dan je huis en alles wat niet verhuisbaar is. De geldverstrekker wil door het te verplichten zeker weten dat je altijd de hypotheek kan betalen. Ook als je huis afbrandt. Ben je eigenaar van een appartement? Dan is je opstalverzekering vergelijken en afsluiten vaak niet nodig. Dit regelt de Vereniging van Eigenaren (VVE) vaak voor het gehele pand en de gezamenlijke ruimtes.

Opstalverzekering en huurhuis

Woon je in een huurhuis? Dan is het niet aan jou om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Zeker weten of dit goed geregeld is? Dan kun je dit altijd even checken van tevoren. Met een huurhuis is het wel verstandig om een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Bron: Independer