De vroege eerste winterprik zorgt voor bittere koude in ongeveer 30.000 gezinnen. Zij staan als wanbetaler geregistreerd bij zowel hun energieleverancier als de netbeheerder en kunnen geen elektriciteit of aardgas kopen. Bovendien treedt de verplichte minimumlevering voor aardgas pas in werking vanaf 1 december.

Het gaat procentueel gezien maar om een kleine groep van de Vlaamse bevolking die met dit probleem kampt. Volgens de energiewaakhond Vreg krijgen ruim 800.000 van de ongeveer 2,5 miljoen gezinnen wel eens een herinneringsbrief voor hun achterstallige energiefactuur. Maar de meeste gezinnen slagen erin die nog te betalen.

Om de ongeveer 30.000 gezinnen die letterlijk in de kou blijven staan tegemoet te komen, bereiden de OCMW's zich voor om financiële noodoplossingen uit te werken.
De netbeheerders pleiten voor de installatie van een budgetmeter voor aardgas.

Meer discipline
Zo'n meter moet tot meer discipline leiden bij de gebruiker en biedt een noodkrediet van 1.000 kilowattuur gas. Als dat noodkrediet op is werkt hij volgens het 'pay and go'-principe: de gebruiker betaalt dus op voorhand. Intussen zijn al 16.835 gasbudgetmeters geïnstalleerd bij wanbetalers.

Bron: Gazet van Antwerpen