Het papieren bankafschrift lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Steeds meer consumenten maken gebruik van internetbankieren. De vier grote Nederlandse banken ING, Rabobank, ABN Amro en SNS Bank juichen dat toe.
ING heeft onlangs nog eens een miljoen klanten die gebruik maken van internetbankieren een brief gestuurd. Daarin staat dat de bank per 1 september geen rekeningafschriften meer verstuurt. "Wij hebben inmiddels twee miljoen klanten die papierloos bankieren", zei een woordvoerder van ING vrijdag. "Wij verwachten dat deze groep nog groter wordt."
In totaal maken vier miljoen klanten gebruik van de internetdienst.

Duurzaamheid
Volgens ING hebben klanten minder behoefte aan papieren rekeningafschriften vanwege internet. "Daar komt bij dat we streven naar duurzaamheid. Bovendien scheelt het in de kosten", aldus de woordvoerder. ING blijft rekening houden met consumenten die wel een rekeningafschrift willen ontvangen. Zij krijgen maandelijks een gratis overzicht toegestuurd. Voor een tweewekelijks overzicht moet de klant extra betalen.

SNS Bank
Bij SNS Bank maken klanten nauwelijks gebruik van het papieren bankafschrift. "Het is mosterd na de maaltijd als je elke dag via internet het rekeningoverzicht kunt bekijken", zei een woordvoerder. Klanten kunnen via de internetdienst van de bank alle transacties van de afgelopen zestien maanden bekijken. "Klanten die er behoefte aan hebben, krijgen de rekeningafschriften gratis opgestuurd."

Rabobank en ABN
Rabobank stuurt een keer per maand een gratis overzicht naar klanten. Voor een wekelijks of tweewekelijks overzicht van de transacties moet per kwartaal extra worden betaald. Klanten van ABN Amro die regelmatig gebruik maken van internetbankieren ontvangen sinds juni 2009 geen afschriften meer. "De grote hoeveelheid papier die nodig is voor afschriften is belastend voor het milieu. Bovendien brengt dat extra kosten met zich mee", zei een woordvoerder. "Maar ook de opkomst van internet speelt een belangrijke rol."

ING
Volgens ING zou het "een mooi streven zijn" als het papieren afschrift in de toekomst verdwijnt. Voor de Consumentenbond een doorn in het oog. "Banken moeten minstens een gratis bankafschrift per maand op de bus doen. Niet iedereen heeft internet", aldus een woordvoerster. ING laat weten dat er ook in de toekomst rekening wordt gehouden met de behoefte van klanten.

Bron: Platform Elektronisch Factureren