Geld terug op bankrekening met retourpinnen. Elektronisch betalen makkelijker en veiliger door innovaties en voorlichting. Migratie naar Europese betaalstandaarden vrijwel voltooid.

Net als in de voorgaande jaren zijn in 2013 het pinnen en online betalen fors gegroeid. Desondanks is de fraude met elektronisch betalen meer dan gehalveerd. De financiële schade daalde van ruim 82 miljoen euro in 2012 naar minder dan 34 miljoen euro in 2013. In haar jaarverslag over 2013 constateert de Betaalvereniging Nederland dat de gezamenlijke inspanningen met de banken om vooral skimmen, phishing en malware te bestrijden, hun vruchten afwerpen. De migratie naar uniforme Europese betaalstandaarden is in Nederland nagenoeg afgerond.

Innovaties bij pinnen; minder contante betalingen

Het aantal pinbetalingen steeg in 2013 met 7,5 procent terwijl het aantal contante geldopnames bij geldautomaten met 4,5 procent daalde. Vooral kleine bedragen tot 10 euro worden steeds vaker met de betaalpas betaald. In lijn daarmee nam het pinnen in de horeca en bij het parkeren fors toe. In combinatie met de sterke toename van online betalen (waaronder iDEAL) in webwinkels, biedt dit een verklaring voor de daling van het contante betalingsverkeer.

Pinnen en online betalen worden steeds makkelijker en veiliger als gevolg van nieuwe ontwikkelingen. Eind 2013 zijn de banken gestart met het snelle en veilige  dip & go bij parkeerautomaten. In 2014 voeren de banken retourpinnen en contactloos betalen in. Ondertussen nemen mobiel pinnen en winkelen met smartphones en tablets een grote vlucht. Al deze innovaties maken elektronisch betalen tot een goedkoper, gemakkelijker en veiliger alternatief voor betalen met contant geld.

Skimmen nagenoeg uitgeroeid

Ondanks de sterke groei van het pinnen werd er aan het slot van 2013 vrijwel niet meer geskimd. Om het skimmen te bestrijden is in 2013 de beveiliging van vooral geldautomaten en onbemande betaalautomaten verder verbeterd. Leveranciers van pinapparatuur, de banken en de Betaalvereniging hebben daartoe nauw samengewerkt. Door de invoering van de betaalpas met EMV-chip is skimmen binnen Europa niet meer mogelijk. De meeste banken hebben de betaalpas standaard uitgezet voor gebruik buiten Europa. Verder hebben de voorlichtingscampagnes van de banken en de Betaalvereniging ertoe geleid dat pashouders hun pincode beter afschermen en alerter zijn op gemanipuleerde betaal- en geldautomaten.

Bij internetbankieren is de schade door fraude in 2013 met bijna driekwart gedaald, onder meer door investeringen van de banken in real-time fraudedetectiesystemen. De Betaalvereniging werkt intensief met de banken samen bij interbancaire initiatieven op het gebied van cybersecurity. Zo neemt de Betaalvereniging deel aan het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) en voert ze voorlichtingscampagnes over veilig bankieren.

SEPA-migratie vrijwel afgerond

Eind 2013 is Nederland doorgedrongen tot de kopgroep van landen die naar SEPA-betaalproducten (Single Euro Payments Area) zijn overgeschakeld. Begin 2013 was het aandeel van SEPA-overschrijvingen en -incasso’s in Nederland nog zeer gering. In de tweede helft van 2013 kwam de migratie naar Europese betaalstandaarden echter in een stroomversnelling. Alle banken en de meeste bedrijven zijn toen overgeschakeld op IBAN-rekeningnummers en SEPA-betaalproducten. Vanaf 1 augustus 2014 is het gebruik van overschrijvingen en incasso’s zonder IBAN niet langer mogelijk.

Het volledige jaarverslag van Betaalvereniging Nederland kan worden gedownload via betaalvereniging.nl 

Bron: Betaalvereniging Nederland