Elly Blanksma (1959) wordt per 1 januari 2014 de nieuwe bestuursvoorzitter van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Elly Blanksma is sinds een jaar burgemeester van Helmond en was tot die tijd lid van de Tweede Kamer namens het CDA. Voor zij in 2006 aantrad als financieel specialist van het CDA was zij sinds 1981 werkzaam bij de Rabobank. De bestuurlijke ervaring en de financiële achtergrond van Elly Blanksma zijn een sterke combinatie voor het Nibud, dat consumenten financieel zelfredzaam wil maken. Blanksma neemt de voorzittersrol over van Ton Oster en zal zijn succesvolle beleid voortzetten.

Groeiend aantal mensen met geldzorgen

Het Nibud heeft bewust gekozen voor een voorzitter met bestuurlijke en financiële ervaring. Dit om het groeiend aantal consumenten dat een beroep doet op het Nibud goed van dienst te kunnen zijn. Ruim veertienduizend mensen benaderen dagelijks het Nibud met hun geldzorgen. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2011. Het Nibud ziet dat consumenten ongerust zijn over hun geld en merkt een duidelijke behoefte aan onafhankelijke informatie over financiën. Door een betrokken voorzitter aan te trekken hoopt het Nibud ook in de toekomst al deze mensen te kunnen blijven bijstaan. 

Financiële zelfredzaamheid bevorderen

Een belangrijke reden voor Elly Blanksma om ja te zeggen op de vraag of ze voorzitter van het Nibud wilde worden is dat zij graag een bijdrage wil leveren aan de financiële zelfredzaamheid van consumenten. Als voorzitter wil zij graag de consument (financieel) weerbaar maken, de financiële sector bewust maken van haar medeverantwoordelijkheid en de overheid nog meer oog laten hebben voor de koopkrachtontwikkelingen van de consument. Blanksma: “Als burgemeester sta je heel dicht bij je inwoners. Je ziet en je voelt bijna wat financiën met mensen doen. En voornamelijk hoe financiële problemen mensen, gezinnen uit balans kunnen brengen. Ik zal mijn ervaringen inbrengen binnen het Nibud. En ik zal de kracht van het Nibud uitdragen.” 

Voorkomen van betalingsproblemen

Het Nibud ziet dat de huidige crisis zorgt voor een toeloop van vragen van consumenten en professionals over financiën. Consumenten willen vooral weten hoe zij alle rekeningen kunnen blijven betalen en het bedrijfsleven wil weten hoe zij betalingsproblemen bij hun klanten en medewerkers kunnen voorkomen. Het Nibud zet zijn kennis over geld en gedrag doelgroepgericht in en zou graag meer willen doen om betalingsachterstanden te voorkomen.

Directeur van het Nibud Gerjoke Wilmink: “We zijn ontzettend blij dat Elly Blanksma het Nibud komt versterken, ook al zullen we Ton Oster erg missen. Iemand met haar achtergrond en ervaring zet de traditie van de huidige voorzitter voort en past bij de ambitie van het Nibud om nog meer te doen aan het verhogen van de financiële zelfredzaamheid van de consument. Zowel op het gebied van onderzoek als bij het ontwikkelen van de praktische toepassingen voor de verschillende doelgroepen van het Nibud. De huidige crisis laat zien dat onafhankelijke voorlichting over geld onmisbaar is. Iedereen kan de grip op zijn geld verliezen en dan het is belangrijk dat er een onafhankelijk instituut is waar je terecht kunt voor goede en objectieve adviezen. Dit nog beter bekend maken en op die manier nog meer mensen kunnen helpen met hun geldvragen, is iets waar Elly Blanksma helemaal bij past.” 

Bron: Nibud