De Energiebank, een nieuwe stichting, gaat Nederlanders met een laag inkomen helpen met het tijdelijk betalen van hun energierekening.

De geselecteerde huishoudens ontvangen gedurende zes maanden tussen vijftig en tachtig euro per maand korting op hun energierekening, energiebesparende producten en besparingsadvies van energiecoaches.

In Nederland leven ongeveer 750.000 huishoudens in energiearmoede. De Energiebank wil een bijdrage leveren om energie voor hen bereikbaar te houden. De stichting start in Arnhem en wil met de steun van vrijwilligers en donateurs vanaf volgend jaar door heel Nederland hulp bieden.

Samen met lokale maatschappelijke organisaties en gemeenten selecteert de Energiebank huishoudens die in aanmerking komen voor de tijdelijke ondersteuning. Wanneer een huishouden hulp ontvangt van de Energiebank, regelen de energieleverancier en de stichting dat het huishouden automatisch een lagere rekening ontvangt. Daarnaast kijken energiecoaches met deelnemers naar hun energierekening en geven ze advies over hoe te besparen op het energieverbruik in huis. Zo worden huishoudens geholpen om daar waar mogelijk de energierekening structureel omlaag te krijgen en daardoor meer zelfredzaam te worden.

De Energiebank Nederland werkt uitsluitend met vrijwilligers en is afhankelijk van donateurs om energiehulp te kunnen bieden. Bedrijven en particulieren kunnen een geldbedrag doneren dat staat voor een hoeveelheid energie. Ook kunnen bedrijven energiebesparende producten schenken. De Energiebank Nederland is een initiatief van netwerkbedrijf Alliander, Humanitas, Gemeente Arnhem, De Voedselbank Arnhem en welzijnsorganisatie Rijnstad. Wethouder Gerrie Elfrink, verantwoordelijk voor armoedebestrijding in Arnhem: “Dit is een nobel initiatief. Het is jammer dat het nodig is, maar dat is het wel. Mensen met een hoge energierekening en een laag inkomen worden op deze manier echt geholpen, ook op langere termijn. Mooi dat de verschillende partners daarvoor de handen in één slaan. Ik hoop dat ook mijn collega-wethouders in het land dit initiatief omarmen.”

Energie als basisbehoefte

Energie is een basisbehoefte waar we niet zonder kunnen. Het is onmisbaar in het dagelijkse leven, voor ons welzijn en de welvaart. Zonder energie kunnen huizen niet worden verwarmd, kan er niet worden gekookt en kunnen we moeilijk communiceren. Energiearmoede is een landelijk probleem. Er leven in Nederland ongeveer 750.000 huishoudens in Nederland in energiearmoede. Volgens de Woon 2012 database is energiearmoede met name een probleem in steden. Groningen, Noord-Holland en Utrecht zijn de provincies met het hoogste percentage energiearmoede, hoewel de andere provincies niet ver achterblijven.

Meer informatie is te vinden op energiebanknederland.nl

Bron: www.energiebanknederland.nl