Vorige week heeft Equens haar miljardste SEPA-transactie verwerkt.

Sinds de introductie van SEPA Credit Transfer (SCT) in januari 2008 en SEPA Direct Debit (SDD) in november 2009 zijn de volumes gestaag toegenomen. Hoewel de systemen van Equens al vanaf de eerste dag geschikt zijn voor verwerking van grote volumes SEPA-betalingen, heeft het toch vijf jaar geduurd voordat de mijlpaal van 1 miljard verwerkte SEPA-transacties werd bereikt. De reden hiervoor is dat veel marktpartijen nog niet klaar zijn voor de migratie naar SEPA. Er moet dan ook nog veel werk worden verzet tussen nu en 1 februari 2014, de einddatum voor SEPA.

Ondanks het feit dat verreweg het grootste deel van de Europese betaalmarkt nog daadwerkelijk moet migreren, heeft Equens recent de miljardste SEPA-transactie verwerkt. De betaalsystemen van Equens kunnen grote volumes SEPA-betalingen aan. Met minder dan een jaar te gaan tot de SEPA-deadline, zijn veel marktpartijen echter nog niet klaar met de voorbereidingen voor de definitieve migratie. Het gevolg is dat slechts 4,3% van alle in 2012 door Equens verwerkte betalingen (446 miljoen op een totaal van 10,4 miljard) SEPA-betalingen waren. Deze statistiek onderstreept de noodzaak van snelle voorbereiding en de verhoogde druk op banken en bedrijven.

Equens verwerkt al SEPA-transacties sinds 28 januari 2008, de datum waarop betaalsystemen werden aangepast in lijn met de relevante internationale richtlijnen van de European Payments Council. Daardoor heeft Equens inmiddels al vijf jaar praktische ervaring met de verwerking van SCT- en SDD-transacties. Equens verwerkt SEPA-transacties voor banken en tussen clearing- en settlement partijen uit zestien landen, waarbij België, Finland en Duitsland de grootste volumes leveren. Op dit moment werkt de organisatie met ongeveer 250 specificaties van de SEPA-standaard.

Michael Steinbach, CEO en voorzitter van de Board of Directors van Equens: “Onze miljardste SEPA-transactie is het resultaat van onze vroegtijdige en intensieve voorbereidingen op de introductie van SEPA. De tijdige investeringen in ons high-performance betaalsysteem beginnen nu vruchten af te werpen. Hoewel SEPA leidt tot veel grotere datavolumes, verwerken onze systemen op dit moment al probleemloos tot wel 10 miljoen SEPA-betalingen per dag. Ondanks de mijlpaal van 1 miljard verwerkte SEPA-transacties, zien we dat er nog veel moet gebeuren op de Europese betaalmarkt voor de definitieve overgang naar SEPA volgend jaar.”

Equens is in september 2012 gestart met een Europese blog over SEPA (blog.equens.com/eu) met de intentie het gevoel van urgentie te verhogen, de uitwisseling van ideeën te stimuleren, en het kennisniveau over SEPA onder Europese consumenten, banken en bedrijven te verhogen. De blog bevat onderwerpen zoals best practices, tips en trucs bij de voorbereiding op SEPA, de historische achtergrond van het SEPA-project en nieuwe ontwikkelingen.

Bron: APS