Equens, een van de grootste payment processors in Europa, is klaar voor de introductie van SEPA Direct Debit (SDD) op 1 november 2009. Equens biedt banken een voordelige, state-of-the-art internetoplossing die snel en eenvoudig kan worden geïmplementeerd. Met deze oplossing kunnen banken SDD's ontvangen en volledig voldoen aan de regelgeving en implementatierichtlijnen voor SDD die zijn vastgesteld door de European Payments Council (EPC).

In tegenstelling tot het in januari 2008 gelanceerde SEPA Credit Transfer (SCT), zijn de richtlijnen die de banken moeten hanteren bij de verwerking van SDD's zeer complex. Daarnaast zal het eerste volume SDD's naar verwachting beperkt zijn. Het huidige investeringsklimaat voor banken, de lage volumes en het feit dat de banken pas op 1 november 2010 helemaal klaar moeten zijn voor het ontvangen van SDD's zijn factoren die de oplossing van Equens bijzonder aantrekkelijk maken. Banken krijgen toegang tot de nieuwe internetoplossing via het veilige webportal van Equens en kunnen hun SDD's zo op eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze verwerken.

De praktijk
Elke bank kan gebruikmaken van de internetoplossing, de 'Debtor Bank Module' genaamd. Wanneer SDD's worden ingediend, ontvangen de deelnemende banken die gedebiteerd worden een melding van Equens en kunnen zij online bepalen hoe deze transacties moeten worden verwerkt.  Op http://www.equens.com/sdd is een video te zien over de werking van de Debtor Bank Module. Op basis van deze internetoplossing zal Equens tevens een module aanbieden voor het versturen van SDD's (de Creditor Bank Module).

SEPA Direct Debit is een van de drie belangrijkste producten van SEPA, dat op 28 januari 2008 werd gelanceerd met de implementatie van SEPA Credit Transfer en al eerder met het SEPA Cards Framework. SDD biedt een gemeenschappelijke standaard voor incassotransacties in de Europese landen. Deze transacties worden op dit moment nog verwerkt met nationale systemen, zoals 'Direct Debit' (Verenigd Koninkrijk), 'Lastschrift' (Duitsland) en 'Incasso' (Nederland).

Bron: ANP